3 důvody, proč pravidelně čistit klimatizaci

Pořízení klimatizace je pro většinu lidí velkým výdajem, přesto je důležité nezapomínat na pravidelnou údržbu, která mimo servisní kontroly spočívá především v čištění klimatizace. Přečtěte si tři hlavní důvody, proč je důležité klimatizaci pravidelně čistit.

Poměrně často se setkáváme s celou řadou otázek, které souvisí s čištěním klimatizace, zejména proč vlastně čištění klimatizačních jednotek provádět, jak moc důležité to je, případně jaké jsou hlavní důvody pro tuto pravidelnou údržbu.
Připravili jsme proto tři hlavní důvody, proč určitě doporučujeme klimatizaci pravidelně čistit.

1. Chceme dýchat čistý vzduch

Klimatizace nám účinně ochlazuje vzduch, ale pracuje pouze se vzduchem, který se nachází v místnosti. Všechny větší částice, jako například prach nebo pyl, se dříve či později usadí na filtračním systému klimatizační jednotky a průběžně nám do vzduchu proudí více a více nečistot, kterých se typicky snažíme spíše zbavit.

Pravidelným čištění filtrů mimo jiné odfiltrujeme spoustu nečistot.

Pokud naopak klimatizaci pravidelně čistíme, dochází v pravidelných intervalech také k čištění filtrů, čímž dýcháme čistý a filtrovaný vzduch. Výrobci klimatizací mají v nabídce různé modely, které se liší kromě výkonu také samotným (často vícestupňovým) filtračním systémem.

V neposlední řadě na výměníku vnitřní jednotky klimatizace kondenzuje voda, no a právě v tomto místě se po čase začnou množit bakterie či plísně, které následně proud vzduchu vhání do celé místnosti. Zvyšujeme tím tak riziko onemocnění dýchacích cest, dost na tom, že klimatizace, ve které došlo k přemnožení bakterií, dost nepříjemně zapáchá.

2. Zanesená klimatizace má dražší a hlučný provoz

Pokud dojde k zanesení vzduchových filtrů vnitřní jednotky, celý systém začíná fungovat méně a méně efektivně. Je to dáno tím, že filtry projde méně vzduchu, takže kompresor musí vyvinout větší výkon a produkovat více studeného vzduchu, což se velmi brzy projeví na vyšší spotřebě elektrické energie.

Filtr klimatizační jednotky zanesený prachem
Takto zanesený filtr je navíc ideálním prostředím pro život a množení mikroorganismů.

U dlouhodobě nečištěných klimatizací navíc není přístroj schopen celkové znečištění kompenzovat, takže výsledkem je pak nejen vyšší účet za elektrickou energii, ale také vyšší hlučnost celé klimatizační soustavy.

3. Snížení poruchovosti a servisních nákladů

Zanedbávání servisů a pravidelného čištění s sebou nese také výrazně větší riziko dalších technických komplikací. Kompresor i celá soustava se neustále přetěžuje, takže jeho životnost, stejně jako životnost dalších součástí celého chladícího systému, prudce klesá.

Servis klimatizace
Zanedbaná údržba často končí náklaným servisním zásahem.

Ačkoli se to obecně moc neví, tak většina výrobců klimatizací má pravidelný servis dokonce v záručních podmínkách svých výrobků. Záleží pak samozřejmě na tom, jak se k tomu postaví nejen dodavatel klimatizace, ale především její nový majitel.

Závěrem

Dobrou zprávou je, že se začínají objevovat společnosti, které nabízí na klimatizace výrazně delší záruku (kolikrát i více jak 5-6 let), kterou podmiňují právě pravidelným servisem a čištěním klimatizace, což také sami provádí přímo u zákazníka. Je jim totiž jasné, že udržovaná klimatizace má životnost znatelně delší než zákonem stanovené dva roky.