Bojujete doma s vlhkostí? Klimatizace vám s tím pomůže

Orosená okna, popraskaná omítka, zatuchlé oblečení. To vše jsou prvotní signály toho, že máte doma nadměrnou vlhkost. Pokud je zpozorujete, na nic nečekejte a začněte jednat.

Hlavním důvodem pro rychlé jednání při nadměrná vlhkost je riziko vzniku plísní. Ty nejen, že mohou poničit stěny, nábytek i oblečení, ale vdechování jejich spór je velice nebezpečné a může vést ke vzniku závažných onemocnění. Lidé, kteří tráví čas v takovém prostředí mohou mít problém s dýchacími cestami, trpět bolestí hlavy i kašlem. Tato prostředí mohou být spojena s dušností, vývojem astmatu u lidí, kteří jim předtím netrpěli a dýchacími problémy u předtím zdravých dětí. U někoho se může projevit také alergická reakce na plíseň. Ta se projevuje především rýmou, kašlem, dušností, svěděním a zarudnutím očí a podrážděním pokožky. Se stoupající vzdušnou vlhkostí okolního vzduchu se také mění vnímání jeho teploty. Máme pak pocit, že teplota je vyšší nebo nižší, než je ve skutečnosti.

Nejnáchylnější místnosti pro vznik plísní jsou koupelny, kuchyně a sklepy. Problémové bývají také malé prostory, jako jsou šatny a skříně, které se často nevětrají. Plísně se pak mohou usazovat na oblečení a potravinách. Náchylný je na ní především čalouněný a dřevěný nábytek, který má tendenci vlhkost pohlcovat. Nábytek byste tedy nikdy neměli umisťovat příliš blízko zdí, jelikož tím snížíte cirkulaci vzduchu. Vlhkost se tak za ním nahromadí a pára postupně kondenzuje na stěnách a dalších plochách, což může způsobit nepříjemný zatuchlý zápach.

Obecnou radou pro boj s vlhkem bývá pravidelné větrání. Co ale dělat, když ani to nepomáhá? Pořiďte si kvalitní klimatizační jednotku, která vám pomůže vzduch odvlhčit a zároveň dokáže místnost i ochladit.

Na jakém principu odvlhčování pomocí klimatizace funguje? Venkovní jednotka se v krátkých intervalech cyklicky zapíná na plný výkon a vypíná. Ta vnitřní naopak pracuje na nejnižší otáčky, takže dochází až k namrzání vzdušné vlhkosti na výparníku vnitřní jednotky a k tvorbě velkého množství kondenzátu. Po chvíli se ventilátor i venkovní jednotka vypnou, námraza roztaje a v kapalné formě odteče do odpadu. Při odvlhčování z jednotky fouká chladný vzduch pomalu, a vyhřátá místnost se proto ochlazuje velmi dlouho.

Samotné větrání nemusí být v boji proti vlhkosti vždy dostačující.

Původcem nadměrné vlhkosti bývá kombinace hned několika faktorů. Například běžná tříčlenná rodina denně vyprodukuje do vzduchu asi 12 litrů vody. Původcem jsou denní aktivity jako vaření, koupání, sprchování, sušení prádla nebo žehlení. Svůj díl viny na zvýšené vlhkosti má také počasí (vlhkost zvyšuje déšť, sníh i mlha). Vlhkost proniká také zvenčí, a to kvůli porézní struktuře zdiva, ve kterém lze najít miniaturní skulinky.

Společně s pořízením klimatizace vám ke snížení vlhkosti v domácnosti může pomoci osvojení několika návyků. Základem je důkladné intenzivní větrání. Zkuste si dát kratší, méně teplou sprchu a při vaření používejte pokličky a digestoř. Důležité je také odhalit původce vlhkosti a zastavit ho. Máte stará okna? Popřemýšlejte o jejich výměně. V případě vlhkých základů se zřejmě neobejdete bez větších stavebního zásahů po konzultaci s odborníkem.

Klimatizace umí vyřešit problém s vlhkostí razantně a ve velmi krátké době a v obytných prostorech jako je kuchyně, obývací pokoj nebo ložnice bude neocenitelným pomocníkem. Vhledem k tomu, že funguje při režimu chlazení, tak teplota nastavená na zařízení, musí být nižší než ta, která je v místnosti. Pokud tedy chcete odvlhčit například sklep, ve kterém je běžná teplota okolo deseti stupňů, klimatizace vám tady nemusí pomoci a je možné, že bude vhodnější použití průmyslového odvlhčovače.

Teď už víte, že pořízením klimatizace získáte pomocníka, který umí nejen ochladit vzduch v místnosti, ale pomůže vám s bojem proti vlhkosti a předete tak vzniku plísní a s tím spojeným onemocněním. Některá zařízení disponují také funkcí čištění vzduchu a ionizátoru, který to dovede všechno k dokonalosti. Tak na nic nečekejte a vyberte si tu správnou.

https://www.rehabilitace.info/zdravotni/plisen-v-domacnosti-a-zdravotni-problemy-ktere-muze-zpusobit-pozor-na-ni/
https://www.stop-vlhkosti.cz/ceresit-stop/tipy-jak-bojovat-s-vlhkosti/nadmernou-vlhkost-muzete-snizit.html