Chcete doma dýchat čistý vzduch? Klimatizace vám ho zajistí

Moderní klimatizace dnes umí vzduch zbavit bakterií, virů, prachu, pylu, a dokonce i zápachu. Stačí si vybrat tu vybavenou speciálními filtry, které se o všechno postarají. Většina klimatizačních zařízení pracuje se vzduchem v místnosti a to tak, že ho nasaje, prožene přes filtry a vyčištěný ho vrátí zpět do místnosti. Mezitím ho navíc podle potřeby zvládne ochladit nebo ohřát.

Nějaký typ filtrů zajišťující čištění vzduchu najdete v každé klimatizaci. Jak si ale vybrat ty správné a co od nich očekávat? Níže Vám přestavíme ty nejběžnější druhy, se kterými se můžete setkat.

Filtry se všeobecně dají rozdělit na aktivní a pasivní. Ty aktivní ocení nejvíce alergici a další, kteří trpí dýchacími potížemi. Jsou totiž přímo určené k čištění vzduchu. Patří sem například ionizátor a plazmový filtr. Aktivní prvky spotřebovávají elektrickou energii a najdete je pouze u některých moderních typů klimatizací.

Téměř každá značka vyrábějící klimatizace má pro plazmový filtr vlastní pojmenování (můžete ho najít jako Plazma Pure filer, Plasmaster, STOP Virus a další). Částečky prachu jsou elektrostaticky nabity a zachyceny na plazma elektrodě. Díky tomu je schopna inaktivovat nebo odstranit z proudu vzduchu 99,9 % patogenů.

Pasivní (mechanické) filtry obsahují nejrůznější látky a najdete je i u základních modelů klimatizací. Vyžadují pravidelnou údržbu a je potřeba je měnit. Níže vám představíme ty nejběžnější typy.

Prachový/vzduchový filtr – jedná se o základní typ, který pokrývá celou plochu výparníku vnitřní jednotky. Zabraňuje vniknutí hrubých nečistot a prachu do klimatizace.

Antibakteriální filtr – vyniká vysokou schopností zachycovat prach a sterilizace. Jeho povrch je bio-bakteriocidní, v případě uchycení mikrobu, naruší tato vrstva jeho metabolismus a omezí jeho růst.

Filtr s katechinem – katechin je výtažek ze zeleného čaje a má oxidační a sterilizační účinky. Aktivní enzymy vytváří benzenové jádro, které pohlcuje pachy a škodlivé látky. Dlouhodobě zachycuje a sterilizuje prachové částice, roztoče i tabákový kouř.

Filtr s ionty stříbra – ionty se po sterilizaci samy obnovují a efektivně zabraňují množení bakterií a mikroorganismů (ničí více jak 99 % bakterií).

Filtr s aktivním uhlím – má schopnost absorpce organických látek z ovzduší i tekutin. Rychle pohlcuje různé pachy i škodlivé plyny (např. benzen, formaldehyd a amoniak).

Dezodorizační filtr – oxidační a redukční účinky iontů generovaných pomoci keramických částic účinně eliminují nepříjemné pachy.

Fotokatalycký filtr – pracuje na bázi fotokatalýzy, která likviduje nebezpečné bakterie a viry. Tato technologie je založena na použití oxidu titaničitého, který neutralizuje škodlivé bakterie.

HEPA filtr – HEPA je zkratkou z anglických slov High Efficiency Particulate Arrestance neboli zachytávání mikročástic s vysokou účinností. Zbavuje vzduch většiny pevných částic a mikroorganismů s účinností až 99, 97 %, a to až do velikosti 0,3 mikrometrů. To je velikost stonásobně menší než průměr lidského vlasu. Tento filtr si dokáže poradit s prachem, viry, bakteriemi, pylem, plísní i cigaretový kouř.

Vícestupňová filtrace zajistí vzduch bez roztočů, bakterií, pylů i prachu.

Filtry v klimatizacích si většinou můžete nejrůzněji nakombinovat. Pro jejich správné fungování byste ale neměli zapomínat na jejich pravidelnou údržbu a výměnu. Optimální četnost kontroly a čištění klimatizace záleží na podmínkách, ve kterých se zařízení používá. Méně častý servis bude vyžadovat jednotka v ložnici rodinného domu, používaná pouze za horkých letních nocí (ideálně je servis a výměnu filtrů provést jedenkrát za půl roku, minimálně pak jednou ročně). Častější údržbu pak budou potřebovat zařízení používané neustále, například v kuchyni restaurace. Tady ji doporučujeme jednou za tři měsíce. Pravidelnou kontrolu ani výměnu filtrů určitě nepodceňujte, jelikož může jejich zanesení významně snížit účinnost klimatizace a neúměrně zvýšit její spotřebu. Vždy je nejlepší svěřit čištění odborníkům z firmy, která vám klimatizaci instalovala.

Posledním krokem k dokonale čistému vzduchu u vás doma, je u klimatizace funkce vysoušení výparníku. Ta funguje tak, že několik minut po vypnutí jednotky dále běží ventilátor a vysouší výparník. Zabrání se tak šíření bakterií a tvorbě plísní přímo v zařízení.

Teď už vás žádní roztoči, bakterie ani viry doma neohrozí. Stačí si vybrat tu správnou klimatizaci, filtry a pravidelně se o ní starat. A pak už můžete dýchat bez obav.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477231/
https://www.81klima.cz/
https://www.gavri.cz/clanky-o-cistickach-vzduchu/cisticka-vzduchu-s-hepa-filtrem–co-to-je-a-jak-funguje/