Co ovlivňuje výkon klimatizace?

Dnes bychom vás rádi seznámili s faktory, ke kterým je dobré přihlížet při výběru výkonu klimatizační jednotky. Na trhu se běžně pohybují nástěnné klimatizace vhodné do domácností v rozmezí 2,5 kw – 7 kw. Určení správného výkonu jednotky nemusí být na první pohled patrný. Pojďme se tedy blíže seznámit s činiteli ovlivňující výkon klimatizace.

K tomuto účelu jsme vybrali nástěnný typ klimatizace, protože právě ten se v českých domácnostech objevuje velmi často. Klimatizaci tedy umístíme na zeď a bude splitová – jinými slovy s jednou vnitřní a jednou venkovní jednotkou.

Při výběru klimatizace do domu či bytu se setkáme zejména s hodnotou výkonu. Jde o parametr, který primárně zajímá většinu lidí. Otázkou zůstává, jaký výkon jednotky zvolit.

S přibližnou orientací v potřebném výkonu nám mohou pomoci různé kalkulátory, které jsou na internetu volně dostupné. Profesionálové však berou vypočtenou hodnotu pouze jako orientační, zohledňuje totiž často jen objem prostoru, který chceme chladit. Je proto důležité nezapomínat na další, často velmi důležité faktory , na které se budeme snažit upozornit níže.

Orientace na světovou stranu

S velikostí prostoru úzce souvisí orientace na určitou světovou stranu. Jiné nároky na chlazení příp. topení bude mít obývací pokoj orientovaný na sever a jiné s orientací na jih. Je to dáno jednoduše tím, že pokud nám do místnosti svítí celý den slunce, bude mít v létě vyšší teplotu.

Zdroje tepla v místnosti

Neméně důležitým aspektem jsou zdroje tepla, která se mohou v místnosti nacházet. Pokud například potřebujeme chladit obývací pokoj s kuchyňským koutem, je třeba počítat s tím, že sporák, trouba, televize a další spotřebiče jsou významnými zdroji tepla. Zapomenout bychom neměli ani na osoby a zvířata, která prostor obývají. Exotičtí domácí mazlíčci, respektive vyhřívaná terária či akvária bychom také měli zahrnout do výpočtu.

Teplo se však kumuluje i v místech, kde bychom to primárně nečekali. Po horkých slunečných dnech se v rozpálených bytech teplo shromažďuje například v nábytku, podlahách nebo stěnách. Ty zpětně vydávají teplo opět do vzduchu v místnosti a klimatizační jednotka se musí o to více snažit.

Nejčastější úniky tepla v domě.

Typ a umístění místnosti

Dalším podstatným faktorem je typ místnosti, do které chceme klimatizaci umístit. Podkroví bude mít jinou náročnost na chlazení prostoru, než lze očekávat např. v přízemí . Teplo se má tendenci držet pod střechou, která ve většině případů nedokáže vysoké teploty odizolovat, teploty tu proto bývají vyšší než v přízemí. Podobně je tomu pak v zimě, kdy jsou tyto prostory o něco chladnější. Rozdílná míra izolace a její typ hrají samozřejmě také svou roli.

Velikost, druh a množství oken

Do úvahy doporučujeme zahrnout i plochu a propustnost oken, případně dveří. Rozpálené okenní tabule se mohou významně podílet na stoupající teplotě v místnosti. U velkých prosklených ploch, které bývají v letních dnech opravdu rozpálené, se dobře uplatní tzv. protisluneční okenní fólie – ty ale bohužel nedokážou průchod tepla úplně zastavit. Kvalitní fólie nicméně pomohou znatelně snížit náklady na klimatizaci.

Závěrem

V dnešním článku jsme se dotkli nejběžnějších činitelů, kteří mohou mít vliv na výkon klimatizace. “Tabulkových“ (ve smyslu příkladových) bytů je málo, a proto se hodí znát i další veličiny, které výkon klimatizace ovlivňují.

Poddimenzovaná jednotka je hlučnější, více se namáhá a nemusí dosáhnout požadované teploty, kterou o ní požadujeme. Taková klimatizace nemusí plnit důvod, proč jsme si ji pořizovali – nezajistí nám plně tepelnou pohodu uvnitř bytu či domu.

Věříme, že jsme vám našim článkem přiblížili svět klimatizací o něco více a přejeme mnoho spokojených dnů při užívání vaší klimatizace.

https://www.portatherm.cz/okenni-folie/protislunecni-folie
https://achs.cz/rady-klimatizace/jak-vybrat-vykon-klimatizace/
https://cz.trotec.com/produkty-a-sluzby/stroje-homecomfort/klimatizace/prakticke-vedomosti-o-klimatizaci/