Do stavebnictví pronikají chytrá a zároveň úsporná řešení

Jaké jsou současné trendy ve stavebnictví? Jak se dnes řeší vytápění a jaká nás čeká v tomto oboru budoucnost? Nejen na tyto otázky jsme se zeptali Jiřího Malého, majitele stavební firmy BDI group s.r.o., které cílí především na vývoj šetrných řešení při realizaci staveb.

Zaznamenal jste v posledních letech změny v trendech vytápění nebo celkově ve stavebnictví? A jaké?

Jedním z největších trendů je určitě chytrá domácnost. A samozřejmě co nejúspornější řešení a technologie. Často se řeší rekuperace, tepelná čerpadla, klimatizace a podobně.

Jak jsou na tom klasické elektrické přímotopy? Využívají se ještě dnes?

To už jsem neviděl opravdu hodně dlouho. Dokážu si je představit ve vestavbě, kam není připojen plynovod nebo jiný zdroj tepla, a kde nic jiného vlastně nejde. Ale je to opravdu hodně neúsporná varianta. Topit takto elektřinou je určitě to nejhorší možné řešení, které dnešní trh nabízí.

Takže od klasických systémů topení se dnes už upouští?

Hodně se využívají klasické plynové kotle, napojené na klasické radiátory nebo podlahové topení. K dostání jsou designové litinové nebo klasické deskové radiátory. Tento systém se pořád těší poměrně velké oblibě. Čím dál častěji se také instalují elektrické topné rohože. Je to klasické řešení, pokud máte doma elektrokotel.

Stoupá naopak poptávka po tepelných čerpadlech a rekuperaci?

Určitě, přistupuje se k nim poměrně často. Tepelná čerpadla jsou sice dražší na pořízení, ale lidé se dnes hodně zabývají úsporou a chtějí co nejnižší náklady na bydlení. A to právě tepelná čerpadla umožňují. Rekuperace k tomu častějšímu řešení patří také. Při napojení na tepelné čerpadlo zvládne topit i chladit a zachovat navíc maximální kvalitu vzduchu.

A jak jsou na tom klimatizace?

Poměrně často jsou k vidění bytové domy, kdy se klimatizace využívají jako hlavní zdroj topení. Myslím si, že v prostorech kanceláří, provozoven i výrobních hal jsou klimatizace už jejich běžnou součástí.  

Jaký je hlavní rozdíl mezi rekuperací a klimatizací?

Rekuperace bez napojení na tepelné čerpadlo neumí chladit. Oproti klimatizaci zachovává vzduch jako takový v ideální vlhkosti a využívá teplotu vzduchu. Nedochází tak ke ztrátám tepla.

V čem je lepší klimatizace?

Lépe se s ní manipuluje a odezva je okamžitá – hned se zapne a topí nebo chladí, nemusíte na nic čekat.

Kdy je ideální čas na řešení systému vytápění při stavbě domu?

Řekl bych, že je to vlastně základ celé konstrukce domu. Takže už na startu při tvorbě projektu by lidé měli vědět, jak chtějí nebo můžou vytápění řešit. Nízkoenergetický dům už je skoro základ. Pasivní dům je takový nadstandard a zároveň je to ale i dražší varianta.

Před stavbou dobu oslovte odborníky, kteří vám navrhnou optimální systém vytápění do vašeho domu.

Stále jsou k vidění domy, kdy jejich majitelé ročně zaplatí za topení i osmdesát tisíc. Moderní domy umí spotřebu zredukovat na polovinu všech nákladů na topení i ohřev teplé vody.

Každý by měl určitě začít výpočtem tepelných ztrát budovy. Podle toho už se navrhují topné systémy. Vždy záleží na požadavku klienta. Někteří vyžadují klasiku s plynovodním topením pomocí radiátorů, což je na vstupní investici nejméně nákladné.

Jaké řešení má nejlepší návratnost investovaných financí?

Tohle je vždy hodně individuální. Nejlepší bývá kombinace nízkoenergetického domu se zateplením s využitím elektrokotle nebo tepelného čerpadla.

Moderní je také maximální nezávislost na zdrojích ze sítě, vyplatí se to?

Objevují se klienti, kteří požadují ostrovní systémy, kdy chtějí být nezávislí úplně na všem. Mají záložní zdroje energie, obrovské rezervoáry na vodu v podzemí nebo vedle domu. A jsou tak téměř soběstační, i když naše klimatické podmínky k tomu nejsou zrovna úplně vhodné. Tady už ale návratnost není moc velká, protože pořizovací cena těchto systémů je několikanásobně vyšší.

Ostrovní systémy tedy u nás mohou fungovat po celý rok?

Jde to, ale už se nemůžeme bavit o nějaké finanční návratnosti. Jenom záložní zdroj té elektrické energie, kdy jsou v domě uložené baterie stojí statisíce. Virtuální baterie, kdy se vrací nevyužitá energie do sítě, kterou můžete v případě potřeby čerpat zpět je také možné řešení, je to hodně individuální a moc se to nevyplatí. Hodně záleží také na kraji, ve kterém se dům staví a jaké tam jsou klimatické podmínky.

Jaká je životnost těchto systémů? A jak se o ně starat?

To právě ještě nevíme. Máme informaci, že životnost tepelného čerpadla může být i 25 let, ale hodně záleží na třídě kvality daného produktu. Snad neexistuje zařízení, které by servis nebo údržbu nevyžadovalo. Vše se musí pravidelně kontrolovat, servisovat a čistit. Některé součástky tepelných čerpadel například nemusí vydržet ani deset let.

Jaké je ideální řešení vytápění pro starší domy, které chtějí lidé rekonstruovat?

Určitě je dobré začít s výpočtem tepelných ztrát. Nemělo by chybět zateplení fasády a výměna oken. Podle výsledků měření tepelných ztrát se pak navrhuje topný systém s ohledem na dostupné zdroje v místě zástavby.

Výpočet tepelných ztrát
Výpočet tepelných ztrát je nedílnou součástí plánování systému vytápění.

Výpočet tepelných ztrát by tedy lidé neměli podceňovat?

Hodně lidí pomalu ale jistě zjišťuje, že mít projektanta na vytápění, a právě výpočet tepelných ztrát je důležité a vyplatí se to. A to hlavně z důvodu, aby neutráceli zbytečně prostředky za systém vytápění, které třeba do jejich objektu není vůbec vhodné a vlastně ho nepotřebují.

Velké oblibě se také těší chytré domácnosti. Jsou tyto systémy spolehlivé a na co se dají využít?

Systémy dnes fungují velice dobře. Na trhu je velká škála možností, kde si vybere snad každý podle svých požadavků. Téměř každý spotřebič můžete pohodlně ovládat přes aplikaci v mobilu nebo tabletu. Obsluha aplikace bývá velmi jednoduchá napojit na ní lze prakticky celý dům, například žaluzie, kamery, zabezpečení, bránu, vstupní dveře, prostě téměř vše.

V dnešní době se lidé hodně zaměřují na ekologii a alternativní zdroje. Projevuje se to i ve stavebnictví?

Hodně moderní je určitě fotovoltaika. Která by dokonce od roku 2022 měla být jednou z podmínek pro získání stavebního povolení. Novostavba bude muset být nízkoenergetická s využitím fotovoltaiky. Nesplňovala by totiž emisní normy, které se ČR zavázalo plnit vůči EU. Fotovoltaika tedy bude muset být součástí budovy ještě před kolaudací. Tam teď očekáváme opravdu velký zájem.

A jak je na tom trend zelených budov, kdy jsou střechy nebo fasády porostlé zelení?

Moc často se s tímto nesetkávám, celou stavbu to totiž zase prodraží na vstupních nákladech. Už jsem viděl i špatně navržené řešení, kdy to nefungovalo, jak mělo a zeleň jenom usychala. Rozhodně je to moderní začlenit co nejvíce zeleně do zástavby, ale opravdu je to potřeba řešit individuálně, ne všude se tohle řešení totiž hodí a je proveditelné.

Zajímavou novinkou je také 3D tisk. Mohl by výrazně ovlivnit i stavebnictví?

Určitě bude mít na budoucnost staveb značný vliv. Není to zatím asi úplně vhodné řešení pro jeden dům. Vliv bude spíše na větší výstavby, například celého satelitního městečka. Myslím, že by 3D tisk mohl výrazně snížit pořizovací ceny i počet lidí, kteří budou u stavby potřeba.

Jaké jsou nejčastější požadavky vašich klientů?

Lidé chtějí za co nejnižší cenu maximalizovat design, účinnost i technologie. Technologie jako větrání, klimatizace, automatizované brány i chytrá domácnost zvyšují náklady, takže se pak ustupuje od rozmanitých architektonických výstřelků.  

Jak vidíte budoucnost stavebnictví? Na co se můžeme těšit?

Velký rozvoj očekávám v rozvoji chytré domácnosti, fotovoltaiky a 3D tisku. Důraz očekávám i na rozvoji dalších technologií se snahou o co největší úsporu.

Moderní systémy
Moderní systémy se pomalu ale jistě stávají běžnou součástí chytrých domácností.

Ať už se chystáte na stavbu nebo rekonstrukci, rozhodně se nebojte svěřit do rukou odborníkům, kteří vám poradí s výběrem toho správného způsobu vytápění pro vás domov.