Jak dlouho vám klimatizace poslouží? Její životnost lze prodloužit

Zajímá vás, zda a za jakých okolností vás může klimatizace tzv. přežít? A jak zajistit její maximální životnost? Bez pravidelné údržby to půjde jenom těžko.

Zjišťovali jsme životnost standardní splitové jednotky fungující v domácích podmínkách. Po této informaci jsme pátrali u renomovaných výrobců klimatizací. Společnost Daikin například uvádí průměrnou životnost 14 let na jednotku. Jedním dechem však také dodává, že není výjimkou narazit i na klimatizaci, která má odslouženo již více než 20 let.

Zmíněnou informaci potvrzují i zahraniční servery, podle kterých je možné se setkat dokonce i s jednotkou starou 25 let. Upozorňují však na důležitý faktor, a tím je vytíženost klimatizace – v maximálním vytížení lze počítat s životností kolem deseti let. Obecně lze říct, že správnou péčí a užíváním, můžete klimatizaci prodloužit život i o několik let.

Tipy, co dělat, aby vám klimatizace sloužila co nejdéle:

  1. Správný výběr výkonu a firmy
    Ovlivnit životnost klimatizace můžete ještě před její koupí. Jak? Vyberte si tu pravou, a myslíme jednotku i firmu pro její instalaci. Správně vybraný výkon jednotky je pro budoucnost zařízení stěžejní. Pokud si zvolíte zařízení s nižším výkonem, než je potřeba, jednotka nebude stíhat a pojede neustále na plné otáčky. To nejen, že zkracuje její životnost, ale zaplatíte i více peněž za spotřebu elektrické energie.

  2. Dopřejte klimatizaci přestávku
    Jede vaše klimatizace na plné otáčky v létě i v zimě? My víme velmi dobře, jak je příjemné a pohodlné používat klimatizaci téměř celoročně. Jistě se však v našich zeměpisných podmínkách najdou měsíce, zvláště na jaře a na začátku podzimu, kdy si vaše klimatizace může tzv. odfouknout.

  3. Nezanedbávejte údržbu
    Bez pravidelného servisu zařízení, nemůžete očekávat, že by vám klimatizace sloužila opravdu dlouho. Nezapomínejte proto na údržbu, a to minimálně jednou za rok. My ji doporučujeme po půl roce včetně výměny filtrů. Prodloužíte tím nejen životnost, ale také ušetříte na spotřebě a předejdete zvýšenému hluku. Věděli jste, že prostá výměna znečištěného filtru může v některých případech snížit spotřebu energie až o 15%?

  4. Vizuální kontrola
    Nezapomínejte také na pravidelnou kontrolu venkovní jednotky, stačí se na ní občas podívat, zda není vlivem počasí mechanicky poškozeny, nejsou nikde skřípnuté dráty a zda není ucpaný odvod kondenzátu. Vnější jednotka je obecně celoročně namáhána – může do ní zarůstat zeleň, hnízdit na ní ptactvo, potýká se se sněhem a větrem. Pokud je to zapotřebí, lze k ochraně vnější jednotky využít kryty či obaly.
Spolu se stářím jednotky, může narůstat také četnost návštěv opravářů klimatizací.

A jak poznáte, že vaše klimatizace už má to nejlepší za sebou?

Teď nemluvíme o zařízení, které již přestalo fungovat. Se stárnoucí klimatizací můžete pozorovat jisté příznaky, které vám napoví, že se blíží čas na její obměnu. Jaké to jsou?

Pokud se zvyšuje četnost návštěv technika, který vám klimatizaci opravuje. Je to jeden z hlavních důvodů zpozornět. Účty za provedené opravy se postupně budou zvyšovat. A nejen ty. Spolu s věkem jednotky, může stoupat také výše vašeho účtu za elektřinu. Také se mohou objevit problémy s udržením termostatu nebo zvyšující se hluk. To vše vám napoví, že je nejvyšší čas poohlédnout se po nové jednotce.


http://www.cz-klimatizace.cz/files/dokumenty/faq-klimatizace-daikin.pdf
https://aqualityhvac.org/2020/07/17/how-long-should-an-air-conditioner-to-last/
https://www.actexas.us/news/How-Often-Do-I-Need-to-Clean-My-Air-Conditioner_AE7.html
https://www.carrier.com/residential/en/us/products/air-conditioners/how-long-do-air-conditioners-last/
https://edwinstipe.com/how-long-do-air-conditioners-last-6-signs-you-need-a-replacement/