Jak vybrat správnou firmu pro realizaci klimatizace

Při výběru klimatizace je dobré se zaměřit nejenom na výběr značky a typu klimatizace, ale velký vliv na vaši spokojenost má i správný výběrem dodavatele. Často chtějí lidé při pořízení klimatizace ušetřit co nejvíce financí a vybírají si jen podle ceny. Je ale dobré si uvědomit, že správný výběr společnosti, která vám se všemi těmito věcmi poradí a zakázku odborně provede je velmi zásadní.

Správná firma na klimatizace 1

Je třeba počítat, že si za profesionálně provedené služby zaplatíte i něco na víc. Je dobré vědět, jak takovou firmu vybrat, která Vám co nejlépe s výběrem klimatizace a samotnou montáží poradí a budete mít možnost se na ně obrátit i do budoucna, když budete potřebovat provést například údržbu nebo využít jiných služeb spojených s provozem vašeho zařízení.

Správný výběr firmy s komplexními službami

Při výběru firmy na realizaci klimatizace doporučujeme dávat pozor na to, jestli se firma zabývá pouze samotným prodejem, nebo také odbornou instalací. Dle naší legislativy může klimatizace (až na výjimky) instalovat pouze odborná firma, přičemž montážní firmy většinou instalují pouze přístroje zakoupené u nich.

Odborná firma by měla mít také povolení pro nakládání se speciálními plyny. Přesněji se jedná o certifikační zkoušky na F-plyny, do této kategorie spadají právě i chladiva, které jsou v klimatizaci a které zajištují její správné fungování.

Správná firma na klimatizace 3
Na výběru profesionální firmy se nevyplatí šetřit.

Dalším z důležitých kritérií je poskytování záručních a pozáručních servisních kontrol. V případě, že bude potřeba provést servis nebo bude s vaší klimatizací něco v nepořádku, je dobré vědět, že se dočkáte i zákaznické péče, která neskončí ihned po instalaci. Abyste měli jistotu, že tomu tak bude je dobré sledovat již samotný průběh při první fázi výběru, kdy začnete klimatizaci a její realizaci poptávat.

Správně by mělo před instalací proběhnout odborné zaměření přímo v prostorech, do kterých klimatizaci chcete pořídit, a na základě této schůzky byste měli obdržet přesnou cenovou nabídku s návrhem technického řešení – jaký typ jednotky je nevhodnější, kde budou jednotky umístěny a o jakém výkonu, kde bude zapojen přívod elektřiny, místo, do kterého bude sveden odvod kondenzátu atd.

U této fáze můžete sledovat, jak je firma ochotná domluvit termín zaměření a jestli na smluvený čas technik z dané firmy dorazí a po zaměření vám dodá nabídku v termínu, na kterém se společně dohodnete. Z těchto všech věcí si můžete již sami vyhodnotit, jestli je daná firma opravdu solidní a dodrží to, co si s Vámi domluví a jestli s ní realizaci klimatizace domluvíte.

S čím by vám správná firma měla při výběru klimatizace poradit

Vhodný typ

Při výběru správného typu klimatizace, je vždy dobré vzít v úvahu, do jakých prostor ji chcete pořídit. Máte byt pouze v nájmu a za rok se budete stěhovat? Zde je potřeba zvážit, zda chcete investovat do zařízení, které potom v bytě zůstane a zda Vám ho pronajímatel proplatí.

Správný výkon

Čím má klimatizace vyšší výkon, tím se pořizovací cena zvyšuje. Jedná se ale o jedno z nejdůležitějších kritérii. Především má vliv na spotřebu, ale i životnost a v neposlední řadě hlučnost klimatizace. Peníze, které tedy vydáte navíc při nákupu, se Vám vrátí na účtu za elektřinu a zařízení bude mít také delší životnost.

Ideální umístění a počet jednotek na daný prostor

Lidé mají často požadavek, aby jednou klimatizací mohli chladit a topit navzájem více prostor bez nutnosti pořízení jednotek do každé místnosti zvlášť. Řešení chlazení více místností jednou jednotkou bývá méně účinné a v mnoha prostorech se vůbec nedoporučuje.

Technické řešení/montáž

Jak správně instalaci provést je věc, kterou by Vám měl vždy umět poradit technik, a navrhnout řešení, které bude do Vašeho prostoru nejvíce efektivní bez nutnosti větších zásahů. Tím je myšleno například sekání, dlouhé vedení potrubí a kabeláže, které spojuje zařízení mezi sebou.

Mělo by se tedy jednat o takový návrh, který vám do budoucna nepřinese při provozu klimatizace komplikace. Doporučujeme tedy co nejkratší vzdálenosti mezi vnitřní a venkovní jednotkou, abyste předešli větší pravděpodobnosti úniku chladiva a nevznikala nutnost dlouhého vedení potrubí interiérem, které s sebou často nese nevzhledné lištování.

Správná firma na klimatizace 4
Kvalitně odvedenou práci jistě i po letech oceníte.

Tomu se dá sice předejít, pokud si vedení necháte nainstalovat do podhledu nebo vysekat do stěny, ale myslete na to, že tato varianta s sebou nese spoustu rizik, pokud se cokoliv s potrubím a chladivem po dobu životnosti zařízení něco stane, tak je velmi složité k potrubí dostat a musí se potrubí znovu odhalit, což znamená rozkrýt podhledy a stěny ve kterých je potrubí vedeno, a to je vždy finančně náročné.

Teď už víte, na co si při výběru společnosti dávat pozor. Na instalaci poptejte vždy odbornou firmu, která má všechny potřebné povolení a certifikace. Vyvarujte se neodborného zásahu. Jen specializovaná firma vám dokáže zajistit profesionální montáž při které nedojde k poškození zařízení, nebo neodborné instalaci, která může vést například k úniku chladiva a k následné nefunkčnosti celého zařízení.

Správná firma na klimatizace 2
Nebojte se zeptat na odbornost vámi vybrané firmy.

Proto při výběru poskytovatele klimatizace je potřeba přihlížet na jejich zkušenosti a odbornost v dané problematice a již při prvotním kontaktu, kdy klimatizaci poptáváte, se pozorně zaměřit i na služby, které jsou s provozem klimatizace úzce spojeny. Například délka záruky, pohotový výjezd technika k řešení technického problému, který po dobu používání klimatizace může nastat, možnost objednání servisní prohlídky, ale i pozáručních oprav.