Jaké jsou novinky ve světě klimatizací? Co prozradil veletrh FOR ARCH?

Nový typ cihel, střešních tašek, oken i dveří. Nejen to přinesl veletrh FOR ARCH, který se konal na výstavišti PVA EXPO PRAHA ve dnech od 22. do 26. září. Přestože se klimatizační technologie dotknul pouze okrajově, i tak představil zajímavé novinky ve světě chlazení budov.

První z nich je určitě mobilní odpařovací klimatizace bez nutnosti umístění hadice ven z okna. Právě tento vývod považujeme za jeden z největších mínusů mobilních klimatizací. Nejedná se ale o klimatizaci v pravém smyslu slova, ale pouze o ochlazovač vzduchu. Pracuje na principu vodní báze a odpařování. Ventilátor nasává vzduch z okolí a prohání ho přes odpařovací panel. Nikdy s ní tedy nedosáhnete takového ochlazení, jako s pevnou klimatizací. Při vyšších venkovních teplotách budete muset do nádrže s vodou přidat led nebo chladící boxy. Mezi další nevýhody pak patří nutnost neustálého doplňování vody, čištění nádrže a poměrně vysoká cena, která je srovnatelná s nástěnnou klimatizací, avšak s podstatně nižším výkonem.

Mobilní ochlazovač vzduchu bez nutnosti vývodu hadice z okna je novinkou letošního FOR ARCHU.

Snížit nutnost používání klimatizace. Nejen to si slibují výrobci systémů odvětrávací fasády. Hlavním cílem tohoto řešení je především odvlhčení budov. Vedlejším účinkem by pak mělo být ochlazení stěn v létě, a naopak zadržení tepla v zimě. Jejich nespornou výhodou je potom montáž na ocelové konzole bez nutnosti odstranění staré fasády.

Provětrávané fasády umí budovy odvlhčit i ochladit a montují se přímo na ty staré.

Heslem letošního veletrhu byla ekologická udržitelnost staveb s minimálním dopadem na životní prostředí. Tímto se rozhodli řídit výrobci tzv. zelených fasád, kdy alespoň část budovy (někdy i střechu) pokrývají rostliny. Tyto stěny čistí a zvlhčují vzduch, regulují teplotu v místnosti nebo okolí budova a mají také schopnost pohlcovat hluk.

Zelené stěny čistí vzduch, ochlazují budovu a dají se použít v interiéru i exteriéru.

Poslední novinka, která nás zaujala, se úplně netýká ochlazování vzduchu, ale i tak bychom se o ní rádi zmínili. Proto jsme ocenili inovativní interiérovou barvu společnosti Baumit, která by měla zvýšit počet těchto zdraví prospěšných iontů ve vzduchu. Elektricky nabité částice rovněž shlukují jemné prachové a pylové částice do těžších útvarů a ty mnohem rychleji padají k zemi a vy je pak nedýcháte.

Inovativní interiérový nátěr zvyšuje podíl zdravý prospěšných iontů v domácnostech.

Zajímavosti objevené na veletrhu FOR ARCH ještě brzy prozkoumáme do hloubky, abychom vám je mohli představit detailněji. Už teď je ale jisté, že se technologie klimatizací neustále vyvíjí a neustále přináší nová a zajímavá řešení.