„Je to cenná zkušenost do života, kterou by měl zkusit každý“ říká o účasti v soutěži mladých talentů Patrik Procházka

V září tohoto roku se v rakouském Grazu konala prestižní soutěž EuroSkills – soutěž v odborných dovednostech a olympiáda řemesel pro mladé. Letos nechybělo ani několik českých zástupců, mezi kterými byl i chlaďař, Patrik Procházka, se kterým jsme již mluvili o budoucnosti českého řemesla. Nyní se rozpovídal o průběhu této soutěže. Jednalo se prý o neopakovatelný zážitek.

Soutěž euroskills ilustrace

Před odjezdem na soutěž jste nevěděli, co vás čeká, úkoly jsou tajné. Jaký úkol tedy na vás čekal?

Dostali jsme za úkol vytvořit chladící systém i s využitím odpadního tepla na ohřev vody. Systém jsme měli kompletně svépomocí poskládat včetně chladičů – kondenzátoru a výparníku. Na splnění jsme měli tři dny. Dalším zadáním bylo vyřešit dvě závady na klimatizaci. Museli jsme je najít a opravit.

Jaké to byly závady?

Ta první byla vyloženě elektrická – jednalo se o chybu komunikace, přesněji komunikačního kabelu. Druhou bylo chybějící chladivo. Celé zařízení jsme museli znovu natlakovat a naplnit.

Jak se tyto úkoly hodnotily?

Za každý úkol jsme dostávali body, které se sčítaly. Vítězem byl ten s nejvíce body.

A jak jste dopadl vy?

Obsadil jsem šesté místo, bohužel tedy předposlední. Za mnou se ještě umístil chlaďař ze Slovenska.

Jaké další týmy soutěžily v chladírenském oboru?

Vyhrál Rakušan. Další zástupce tam měla Francie, Německo, Portugalsko a Rusko.

Součástí byl také zahajovací ceremoniál, který se hodně podobal nástupu olympioniků. Řešili jste předem oblečení nebo kdo ponese vlajku?

Oblečení bylo stanovené předem ještě před odjezdem. Dostali jsme ho od hospodářské komory, stejně tak montérky a další potřeby. Kdo ponese vlajku se řešilo až chvilku před nástupem.

Jaká byla celková účast soutěže?

Nejsem si teď úplně jistý, ale myslím si, že byla řeč o nějakých 450 soutěžících ve všech řemeslech.

Euroskills ilustrace 2
Na olympiádě pro mladé talenty se soutěžilo v různých kategoriích, kdy soutěžící plnili řadu složitých úkolů, za které získávali body.

Jak byla zvládnuta organizace závodu? Bylo tam něco, co vám třeba vadilo?

Jediné, na co si mohu stěžovat byla každodenní povinnost testů, ale to je dáno covidem a dnešní dobou.  Vše ostatní bylo perfektní. Bydleli jsme na hotelech, každý den pro nás jezdil autobus i samotné zadání úkolu bylo velice přehledné.

Měl jste možnost podívat se i ostatní soutěžící v jiných oborech?

Času bylo opravdu málo, takže jsem to tak zběžně prošel, ale nebyl čas se na někoho vyloženě dívat. Začínali jsme okolo osmé ráno, pak byla hodinová přestávka na oběd a po skončení jsme unavení došli na autobus a jeli zpátky na hotel.

Zaujala vás přece jen nějaká disciplína?

Co mě překvapilo a nedokážu si představit v čem se soutěžilo, tak byla kategorie hotelových recepčních. Vůbec nevím, v čem tam mohli soutěžit. Bohužel jsem se nestihl podívat. Všechna další řemesla byla neskutečně zajímavá, úkoly byly nesmírně těžké. Třeba sádrokartonáři nebo zahradníci, jejich výkony byly naprosto profesionální a až zůstával rozum stát, že se něco takového dá vůbec udělat.

Co si ze soutěže odnášíte? Byla to zajímavá zkušenost?

Byla to pro mě velice cenná zkušenost, protože ta atmosféra a vše okolo člověka úplně pohltí. Zajímavá byla také náročnost úkolu. Troufnu si tvrdit, že takhle těžké zadání žádná česká soutěž nemá. Takže bylo super, že jsem si mohl vyzkoušet něco, co se u nás skoro nevidí. Odnesl jsme si také kontakty do ciziny, což je vždy velké pozitivum.

Kdyby byla příležitost, zúčastnil byste se znovu?

Bohužel velké negativum je, že se smí soutěžit pouze jednou za život. Mrzí mě, že si to nemůžeme zopakovat. Kdyby to ale bylo možné, jel bych okamžitě znovu. Pravidla stanovují, že účastníci musí být mladší 25 let, ale také, že se mohou zúčastnit pouze jednou.

Doporučil byste soutěž ostatním mladým řemeslníkům?

Určitě. Je to opravdu velice cenná zkušenost do života. Ty úkoly vážně nejsou jednoduché a je to velká výzva. Doporučil bych tam ale návštěvu i veřejnosti. Je strašně zajímavé vidět, co jsou lidé schopni vytvořit.

Soutěž EuroSkills se koná každý rok?

Soutěží se jednou za dva roky v různých státech. Příští ročník se bude konat v ruském Petrohradě.