Klimatizace s ionizátorem – proč si jí pořídit?

Chcete si pořídit klimatizaci a jediné co vás zajímá je, aby uměla v parném létě dostatečně chladit? Určitě by byla škoda spokojit se pouze s tímto. Moderní zařízení mají celou řadu funkcí, které vám mohou zpříjemnit život. Jednou z nich je určitě zabudovaný ionizátor, který najdete u některých modelů klimatizací. Ionizace vám pomůže nejen vyčistit vzduch, ale také mohou zvýšit pohodu u vás doma.

Ionizátor je přístroj určený pro umělou výrobu záporných iontů. Ty jsou nejen prospěšné pro lidský organizmus, ale jsou schopny také potlačovat výskyt mikrobů v ovzduší, neutralizovat pachy a shlukovat prachové částice.

Vzduch, který dýcháme, obsahuje anionty a kationty (tedy záporné a kladné ionty). Ty záporné mají pozitivní vliv na zdraví člověka (podporují imunitní systém tím, že snižují množství volných kyslíkových radikálů v těle), ty kladné zase negativní (způsobují oxidaci buněk celého těla, zvyšují aciditu krve, oslabují nervový i imunitní systém, což vede k procesu předčasného stárnutí. Všechny tyto pochody mohou vést až ke vzniku nádorových buněk a rakoviny).

Účinky a následky působení iontů na lidský organismus jsou především následující:

Kladné iontyZáporné ionty
Bolest hlavyPsychická pohoda
ÚnavaZvýšení výkonnosti
ZávratěDobrá nálada
Špatné soustředěníLepší soustředění
Poruchy spánkuSnížení pocitu únavy
Deprese a úzkostPocit odpočatosti
PodrážděnostSnadnější dýchání
NevolnostKlidný spánek
Potíže s dýchánímOddálení procesu stárnutí
Vyšší krevní tlakSnížení krevního tlaku

Zjištěné optimální množství záporných iontů ve vzduchu je alespoň 1 000/cm3. V bytech umístěných v centrech měst se však hladina aniontů pohybuje níže, okolo 100/cm3. Jak je to možné?

S rozvojem civilizace si lidé budují stále lepší obydlí, pro zajištění tepla, světla, dostatek prostoru i pohodlí. Neustále se vyvíjí nové materiály ke zrychlení výstavby, úsporu energií i zlepšení vzhledu interiéru. I přes veškerou snahu je ale zjišťováno, že se lidé ve svých domovech necítí dobře a trápí je nejrůznější obtíže. Souhrnně se tyto potíže nazývají „syndrom nemocných budov“. Mikroklima budov ovlivňuje celá řada faktorů, v neposlední řadě právě počet iontů ve vzduchu.

Dopřejte si díky klimatizaci záporné ionty a dýchejte jako v lese.

Výrazný vliv na elektrické pole uvnitř budov má typ stavební konstrukce. Stavby z cihel a dřeva mají na ionizaci vzduchu nejmenší vliv, zatímco železobetonové a ocelové konstrukce (např. panelové domy) vnitřní prostor značně odstiňují. Z literatury jsou známy údaje, že v moderní železobetonové budově bez možnosti větrání nebyl nalezen ani jediný záporný iont.

Mezi další faktory zvyšující počet kladných iontů v prostředí patří elektronická zařízení (televize, počítač, mobilní telefon), cigaretový kouř, zářivky, smog, pesticidy, předměty z umělých materiálů a další. Negativní vliv má i dlouhodobý pobyt více lidí v nevětrané místnosti. Lidé pak mají pocit vydýchaného vzduchu, ve skutečnosti se ale jedná o nedostatek aniontů. Naproti tomu počet záporných iontů se přirozeně zvyšuje po dešti, v blízkosti vodopádů, po bouřce a roste i s nadmořskou výškou. To vysvětluje dobrý účinek dýchání horského i přímořského vzduchu. Ve městech a budovách si pak musíme pomoci uměle, tedy ionizátorem.

Maximálního účinku ionizátoru dosáhnete se zařízením, které umí čistit vzduch. Koupí klimatizace s funkcí ionizátoru, tak získáte zařízení, které umí nejen chladit a topit, ale také zbaví vaši domácnost bakterií, virů, prachu i odstraní zápach a celkově zlepší prostředí, ve kterém žijete.

https://www.gavri.cz/
https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=18727