Mobilní klimatizace versus nástěnná

V tomto článku bychom vám rádi přiblížili hlavní rozdíly mezi mobilní a nástěnnou klimatizací. Tyto dva typy jsme vybrali, protože jsou velmi populární a nejčastěji voleným řešením, které zákazníci do svých domácností pořizují.

plusy a mínusy

Mobilní klimatizace

Tento typ klimatizace je často poptávaný, a to z důvodu snadné instalace, nižší pořizovací ceně a díky možnosti zněny umístění mezi jednotlivými pokoji. Jak již zaznělo, tak je instalace mobilní klimatizace oproti jiným typům poměrně snadná. Je potřeba udělat díru na prostrčení hadice, která zajišťuje odvod horkého vzduchu z místnosti. Pro odvedení vzduchu je možné zvolit několik možností: okenní lišta, okenní těsnění, otvor vyřezaný v okně a ventilační otvor ve zdi.

Mobilní klimatizace
Mobilní klimatizace je nejrychlejší a nejlevnější varianta. Bývá ale dost hlučná, málo účinná a náročná na elektrickou spotřebu.

Instalace mobilní klimatizace

Okenní lišta neboli panel bývá součástí dodávky některých klimatizací. Velikost lišty je možné přizpůsobit rozměrům okna. Na hadici nasadíte adaptér a ten vložíte do otvoru v liště, kterou je v některých případech možné přišroubovat nebo přilepit do okna. Dalším vhodným řešením je okenní těsnění neboli izolace. Ve většině případů se prodává zvlášť. Jde o dvoudílnou manžetu, která jde spojena zipem a nalepí se mezi okenní rám a samotné okno nebo dveře od balkonu/lodžie. Díky tomu se vytvoří místo na hadici, která ji díky tomuto systému těsně upevněna.

Také je zde méně odborné řešení, a to vyřezaní díry v okně, které umožní odvod horkého vzduchu, avšak je potřeba počítat s tím, že v zimních měsících je potřeba otvor zakrýt speciální izolační deskou. Poslední možností je ventilační otvor ve stěně, kdy se hadice nasadí na existující otvor pomocí upevňovacích nástěnných kroužků, které lze dokoupit jako další díly k mobilní klimatizaci. Nakonec je potřeba zajistit vhodný přívod elektřiny a tím je instalace klimatizace u konce.

Pořízení mobilní klimatizace s sebou nese, ale i řadu nevýhod na které je taky potřeba před pořízením upozornit. Hlavní nevýhodou je vysoká spotřeba elektrické energie, a to zhruba čtyř násobná oproti nástěnné klimatizaci. Další věcí se, kterou musí zákazník při pořízení počítat je vysoká hlučnost, která se u některých typů mobilních klimatizací dostává i přes 50 – 55dBa. Tato hlučnost je zapříčiněna tím, že je zařízení celé uvnitř v pokoji oproti nástěnné klimatizaci, kde je ventilátor umístěn mimo vnitřní prostory.

Nástěnná klimatizace

Toto řešení má náročnější instalaci, která může trvat cca 3-4 hodiny, samozřejmě dle technické náročnosti, ale i tak nevyžaduje žádné rozsáhlé stavební úpravy, které by vám znehodnotili vzhled interiéru a narušili stavbu. Pro instalaci je potřeba objednat odbornou firmu, která má na tyto úkony všechny certifikace a povolení. Nevýhodou se při rozhodování může zdát i pořizovací cena, která je oproti přenosné klimatizaci až dvojnásobná, ale je třeba se zaměřit na náklady, které jsou spojeny s provozem a které jsou u nástěnných klimatizacích minimální, a to díky velmi nízké spotřebě a dlouhé životnosti zařízení. Velké plus vidíme také ve vyšším výkonu, který zajišťuje rychlejší navození tepelné pohody i ve větších prostorech.

Nástěnná klimatizace
Nástěnná klimatizace patří mezi nejčastěji pořizované. Pořizovací náklady vyváží nízkou spotřebou s tichým chodem a maximální účinností.

Instalace nástěnné klimatizace

Při instalaci nástěnné klimatizace řešíme osazení vnitřní jednotky na místo, které zajistí správnou cirkulaci vzduchu, nebude nás svým foukáním nijak omezovat, a především nám nezpůsobí nějaké zdravotní obtíže, které mohou způsobit bolesti krční páteře nebo jiné problémy. Další důležitou součástí montáže je umístění venkovní jednotky, které bude správně technicky řešeno a zároveň umožní přístup pro následný servis.

Pro zprovoznění je také zapotřebí provrtat průraz do zdi, kterým je veškeré vedení protaženo. Ve svazku tohoto vedení jsou obsaženy kabely na přívod elektřiny, husí krk pro odvod kondenzátu a potrubí, které propojuje vnitřní a venkovní jednotku a je naplněno speciálním chladivem, které zajišťuje chlazení a topení klimatizace.

U instalace nástěnné klimatizace je také dobré zvolit co nejjednodušší odvod kondenzátu, který zajišťuje bezproblémový odtok vody z vnitřní jednotky ven, aby se nestávalo, že bude kondenzát unikat na jiných místech. Nesprávně zajištěný odvod kondenzátu může zapříčinit při svém úniku rozsáhlé škody.

Před pořízením si určitě projděte všechny tyto výhody i nevýhody, tyto informace vám mohou velmi usnadnit výběr klimatizace a předejdete zklamání. Je dobré si promyslet, jestli budete vsázet na zařízení s levnější pořizovací cenou a nijak se nenecháte odradit její vysokou spotřebou a hlučností, ale naopak využijete možnosti přenášení a snadné instalace, kterou si šikovní jedinci mohou zajistit sami. Anebo zvolíte řešení, které pro vás bude při pořízení finančně náročnější, ale uvítáte nízkou spotřebu, která vám do budoucna zajistí nízký účet za elektřinu, nízkou hladinu hluku, která vám zajistí klidný spánek.