Muži versus ženy: Proč se neshodnou na teplotě v místnosti?

Zná to téměř každá žena: váš partner či kolega, se kterým sdílíte domácnost nebo kancelář většinou preferuje nižší teplotu než vy. Setkali jme se s tím snad všichni. Ačkoli si mužské osazenstvo doma či v práci vystačí s krátkým rukávem, ženy sahají po svetrech a mikinách. Doma vznikají spory o teplotě v ložnici či obýváku, v kancelářích zase o nastavení klimatizace.

Jde opravdu jen o stereotyp ve vnímání teploty nebo existují vědecká vysvětlení? Pojďme se společně této záhadě podívat na kloub.

Nejprve si uveďme několik základních faktů o lidském těle, které si za normálních podmínek udržuje konstantní teplotu 35,8-37°C. Teplota těla kolísá v závislosti na aktivitě a stavu organismu, na teplotě, vlhkosti a proudění vzduchu v okolí i na oblečení. Lidské tělo disponuje schopností termoregulace, snaží se stále udržovat optimální tělesnou teplotu. Pro zaregistrování tepla či chladu je kůže vybavena termoreceptory (pro zaregistrování chladu má člověk 250 tisíc termoreceptorů a pro teplo 30 tisíc).

Optimální teplota v místnosti je pro většinu žen zhruba o tři stupně vyšší než pro muže. I to je jednou z příčin bojů o ovladač od klimatizace.

Jaké jsou hlavní příčiny odlišného vnímání teploty žen a mužů?

Jedním z faktorů je nepochybně odlišné procentuální zastoupení svalů a tuků v těle muže a ženy. Zatímco tělo průměrného dospělého muže nad 30 let obsahuje 11-17 % tělesného tuku, tělo průměrné ženy tvoří tuk z 15-23 %.

Bohužel, ženské tělo obsahuje také průměrně méně svalové hmoty než mužské. Optimální množství svalů v těle dospělého muže činí 35–45 %, naproti tomu u žen pouze 25-35 %. Jsou to právě svaly, kde se při zátěži vytváří tělesné teplo (až 70 % ve svalech, 30 % v ostatních orgánech. Dále se teplo v organismu samozřejmě vytváří zpracováváním potravy a při všech životně důležitých pochodech, které se podílejí na bazálním metabolismu.

Svůj díl viny na tom má také rozdílný metabolismus. Ten je zodpovědný za tvorbu energie, tedy i tepla. Obecně je rychlost metabolismu u žen nižší než u mužů. Důležitou roli hraje také tělesná hmotnost. Muži mívají vyšší podíl tělesné hmoty a jejich tělo je schopno snáze vytvářet teplo. Muži jsou tak méně citliví na chladnější ovzduší. V letních měsících pak mají nižší toleranci na horké počasí.

Dalším zajímavým faktem je obecné nastavení termostatu v budovách. Nizozemští vědci došli k závěru, že běžně nastavené teploty v budovách stále ještě odráží model ze 60. let minulého století. Vychází se z modelu tepelné pohody, který byl však stanoven pro 40letého muže o váze asi 70 kg. Důležitým faktorem pro stanovení optimální teploty je právě klidový metabolismus zmíněného figuranta. Studie ukazuje, že stávající model může přeceňovat produkci tepla v klidu u žen až o 35 procent.

Ideální hodnota nastavení teploty v budově se pohybuje kolem 21 stupňů Celsia pro muže, ženám většinou vyhovuje teplota o cca 3 stupně vyšší, tedy kolem 24 stupňů.

https://www.sleepcentrum.cz/zajimave-clanky/teplota-v-loznici/
http://hygpraha.cz/dokumenty/kdyz-je-v-kancelari-jako-v-chladnicce–3147_3147_161_1.html
https://www.vice.com/cs/article/wjgxab/proc-si-zeny-stezuji-ze-jim-je-v-kancelarich-zima
https://lepsija.cz/zde-jsou-vedecke-dukazy-proc-zeny-trpi-vetsi-zimou-nez-muzi/
https://www.fsps.muni.cz/inovace-SEBS-ASEBS/elearning/fyziologie/fyziologie-a-patofyziologie
https://aktin.cz/matko-prirodo-proc-jsi-udelala-zenam-to-hubnuti-tak-tezke
https://vikend.ihned.cz/c1-64449430-nizozemsti-vedci-odhalili-proc-je-zenam-v-klimatizovanych-mistnostech-zima-muze-za-to-metabolismus
https://www.geocore.cz/2018/11/08/proc-zeny-vnimaji-teplotu-jinak-nez-muzi/