Na čem nešetřit při výběru klimatizace

Jsou kritéria, která by měla klimatizace pro daný prostor splňovat a mělo by se na ně při výběru klimatizace přihlížet, aby se předešlo špatnému výběru typu, výkonu a technického řešení. Často chtějí zákazníci při pořízení ušetřit co nejvíce financí, ale neuvědomují si, že snížení ceny na úkor nesprávně zvoleného typu klimatizace může mít negativní dopady a negativně ovlivní celou její účinnost.

Správný typ

Při výběru správného typu klimatizace, je vždy dobré vzít v úvahu, do jakých prostor ji chcete pořídit. Máte byt pouze v nájmu a za rok se budete stěhovat? Zde je potřeba zvážit, zda chcete investovat do zařízení, které potom v bytě zůstane a zda Vám ho pronajímatel proplatí. Rychlým a méně nákladným řešením pro Vás může být mobilní klimatizace, která se ale při dlouhodobém používání nemusí vyplatit, a to především kvůli poměrně vysoké spotřebě a hlučnosti.

Výběr klimatizace
Výběru správného typu klimatizace pro váš domov věnujte dostatek času.

Pokud ale nemovitost vlastníte nebo si stavíte vlastní, investice do napevno umístěné klimatizace se Vám v naprosté většině případů vyplatí – mají velmi nízkou hlučnost i spotřebu a nabídnou řadu dalších funkcí jako je například topení a čištění vzduchu.

Je však nutné vzít v potaz, které stavební úpravy budete chtít udělat. U splitového zařízení stačí průraz do zdi, který Vám dobrá firma prodávající klimatizace sama provede a odborně zapraví. Naopak u té stropní je třeba počítat s montáží podhledů, které Vám sníží stropy minimálně o dvacet centimetrů . Pokud již podhledy máte zabudované, tak je třeba počítat s tím, že bude nutné jejich strukturu narušit a vyřezat do nich díry pro zabudování stropní klimatizace.

Správný výkon

Čím má klimatizace vyšší výkon, tím se pořizovací cena zvyšuje, protože je vyšší náklad na její výrobu. Jedná se ale o jedno z nejdůležitějších kritérii, které ovlivňují Vaši spokojenost s fungováním zařízení. Především má vliv na spotřebu, ale i životnost a v neposlední řadě hlučnost klimatizace. Peníze, které tedy vydáte navíc při nákupu, se Vám vrátí na účtu za elektřinu a zařízení bude mít také delší životnost.

I k dosažení nižší hladiny hluku je lepší mít jednotku, která je zvolena s rezervou a její výkon není na minimální hranici. Správný výkon jednotky by měl vždy spočítat technik na místě a při výpočtu vzít v úvahu tyto faktory: typ budovy, velikost jednotlivých prostor, orientace, počet a velikost oken, izolace, druh zdi (cihla, panel, ytong), spočítat tepelné zdroje (počet osob, spotřebiče, využití prostor).

Správný počet jednotek na daný prostor

Lidé mají často požadavek, aby jednou klimatizací mohli chladit a topit navzájem více prostor bez nutnosti pořízení jednotek do každé místnosti zvlášť. Tento způsob je právě jeden z mnoha řešení, který Vám sice ušetří finance při pořízení, ale horší je to s účinností. Řešení chlazení více místností jednou jednotkou bývá méně účinné a v mnoha prostorech se vůbec nedoporučuje.

Správný počet jednotek na daný prostor
Ne vždy stačí pouze jedna klimatizační jednotka do domáctnosti.

K tomuto řešení je zapotřebí, aby jej na místě zaměřil technik, jelikož se jedná o specifický postup, který musí zvážit odborník. Měl by se především soustředit na uspořádání pokojů, do kterých by měl vzájemně proudit vzduch, aby nezůstával pouze v místnosti, kde je vnitřní jednotka umístěna, ale posunoval se plynule dál, což orientace pokojů ne vždy umožňuje.

Dobrá technická vybavenost

Před nákupem klimatizace si určitě také zodpovězte na otázku, co od ní vlastně očekáváte a jakému účelu jí budete využívat. Jen málokteré zařízení se v dnešní době omezuje pouze na funkci chlazení. Pokud je chlazení přesně to jediné, co vyžadujete, nezapomeňte se podívat na spotřebu a hlučnost zařízení. Určitě si vyberte tu, která nabízí vysokou energetickou účinnost (minimálně A++) a nízkou hladinu hluku. U některých klimatizací najdete také funkci nočního nebo tichého režimu, která dokáže snížit hluk na minimum.

Dobrá technická vybavenost
Moderní jednotky disponují řadou funkcí.

Rovněž by byla škoda zapomenout na kvalitní prachové a přídavné filtry, které Vám pomohou k dokonale čistému vzduchu, zbaví Vás bakterií, virů, pylu i zápachu. Další zajímavou funkcí je bezesporu ionizátor, který pomáhá filtrům zefektivnit čistění vzduchu na maximum a zajistí také pohodu u Vás doma.

Bojíte se průvanu v místnosti, který by Vám klimatizace mohla vytvořit? Zaměřte se na možnost nastavení pohybu lamel vnitřní jednotky, ty se dají většinou směrovat nahoru a dolů, u některých zařízení pak i do stran.

V neposlední řadě se podívejte také na možnost topení pomocí klimatizace. Tento způsob vytápění je nejen efektivní, ale také můžete ušetřit další finance.


Teď už víte, že šetřit se při pořízení klimatizace nemusí vyplatit. Stačí si vybrat ten správný typ a firmu, která by se měla postarat o vše ostatní. Při výběru vhodné klimatizace je důležité pečlivě vybírat a zvážit více aspektů, které mohou být pro pořízení klimatizace rozhodující, jako je například správný typ, výkon, umístění, funkčnost atd.