Na jaké otázky si odpovědět před pořízením klimatizace?

Je lepší koupit klimatizaci nástěnnou nebo mobilní, kam jí umístit a jak vypadá instalace? Jaké funkce by měla umět a je potřeba mít k pořízení nějaké povolení? Nejen na tyto otázky se Vám níže pokusíme dát odpověď.

installation of Air Conditioning

Říkáte si, že už máte dost bezesných nocí v parném létě s marnou snahou dostat do místnosti alespoň trochu čerstvého a chladnějšího vzduchu? Nejvyšší čas začít uvažovat nad pořízením klimatizace. A najednou vyvstanou další otázky. Kterou klimatizaci v nepřeberném množství nabídek vlastně vybrat?

Mobilní nebo stacionární?

Nejprve je dobré si promyslet, zda si pořídit klimatizaci přenosnou, nebo tu „přimontovanou napevno“. Výhodou mobilních zařízení je možnost volného využití v místě, které zrovna potřebujete ochladit, obzvláště pokud je vybaveno kolečky. Předností je také nízká pořizovací cena, která je, ale mnohdy jedinou úsporou, jelikož je chod mobilní klimatizace cca 4× náročnější na spotřebu elektrické energie.

Nezapomínejte ale na nutnost zajistit otvor v okně, kterým se za pomocí hadice odvádí teplý vzduch z místnosti. Pokud není otvor dokonale utěsněný, tak si zároveň pouštíte horký vzduch zpět. Teplotu zvyšuje také samotná hadice.

Další nevýhodou může být poměrně vysoká hlučnost, která je způsobená tím, že ventilátor i kompresor se nachází přímo v ochlazované místnosti, a nikoliv venku jak tomu bývá u jiných typů klimatizací.

Co by měla klimatizace umět?

Jediné, co vás na klimatizaci zajímá, je funkce chlazení a nic jiného? A není to škoda? U většiny moderních zařízení najdete celou škálu dalších funkcí, které by se vám v budoucnu mohly hodit. Kromě chlazení umí i topit, díky účinným filtrům čistí vzduch od prachu i bakterií a pomůžou i s nadměrnou vlhkostí. Alergici i astmatici dozajisté ocení funkci ionizátoru. Určitě je tedy dobré zvážit, zda by se vám rovnou nevyplatila investice do šikovnějšího zařízení.

Klimatizace filtry
Správně zvolené filtry v klimatizaci vám zajistí dokonale čistý vzduch.

Kolik jednotek budete potřebovat?

Položte si otázku, zda chcete mít příjemnou teplotu jen v jedné místnosti nebo rovnou v celém bytě/domě. Opravdu málokdy se vyplatí koupit jenom jednu jednotku, s tím, že další prostory se ochladí za pomoci otevření dveří. Klimatizace nemusí tíženého efektu dosáhnout, navíc takovéto dlouhodobé přetěžování snižuje její životnost. Vždy je tedy lepší do každé místnosti pořídit samostatnou jednotku.

Tím se dostáváme k další otázce: Kolik pořídit venkovních jednotek? Optimálním řešením je, když každá vnitřní jednotka má svou venkovní (tzv. single split). Další možností je napojení více vnitřních jednotek na jednu venkovní (tzv. multi split). Multi splitové napojení je obecně dražší, a to jak na pořízení, tak následný provoz. V případě poruchy jedné klimatizace, také dojde k celkovému výpadku systému.

Je také důležité vzít v úvahu, že naprostá většina venkovních jednotek těchto klimatizací dokáže pracovat pouze v jednom režimu. V praxi to znamená, že všechny jednotky v bytě pak musí například jen chladit. Nelze tedy například v jedné místnosti topit a v druhé odvlhčovat. Multi splitové řešení je ale ideální pro ty, kteří mají na umístění venkovní jednotky málo prostoru.

Jaký zvolit výkon klimatizace?

Na internetu lze nalézt plno kalkulaček, které vám správný výkon spočítají. Výsledek je ale pouze orientační. Správně ho určí pouze zkušený odborník, který vezme v potaz všechny důležité aspekty, jako je například umístění místnosti (jinak se počítá výkon v podkroví a jinak v přízemí), izolace stavby, velikost a počet oken i další zdroje tepla (elektrické přístroje i počet osob pohybujících se v prostoru). Nejlepší je tedy vždy na místo přivolat odborníka, který vám s výpočtem poradí.

Mohu si klimatizaci nainstalovat sám?

Pokud si vyberete zařízení, které funguje na principu využití chladiva, rozhodně se do montáže svépomocí nepouštějte. Dle platné legislativy EU s ním totiž může zacházet pouze certifikovaný odborník. Při nákupu klimatizace si proto vždy dejte pozor, zda vámi vybraná firma nabízí také její montáž. Na první pohled výhodná koupě by se totiž mohla hodně prodražit a také by se vám mohlo stát, že pro instalaci zakoupeného zařízení bude problém sehnat firmu, která bude ochotna montáž cizího zařízení provést.

Technik klimatizace
Pustit se do montáže klimatizace svépomocí se vám může prodražit.

Potřebuji k montáži povolení?

Největší problém při instalaci klimatizace bývá hladina hluku venkovní jednotky, která může vést ke stížnostem od sousedů. Hlučnost by neměla přesáhnout limit stanovený krajskou hygienickou stanicí, kde by vám měli požadované limity a omezení sdělit. V dnešní době najdete na trhu řadu jednotek s velmi nízkou hlučností, i tak, pro zachování dobrých sousedských vztahů, doporučujeme plánovat umístění venkovní jednotky co nejdéle od oken ostatních.

Majitelé rodinných domů to mají snadné. Pokud při instalaci klimatizace nenaruší nosnou konstrukci, žádné stavební povolení nepotřebují. Stejné pravidlo platí i pro majitele bytů. Ti si ale už musí dát pozor v případě narušení fasády nebo střechy. K takovéto instalaci už bývá vyžadován souhlas SVJ. Pravidla jednotlivých SVJ se mohou lišit, vždy je tedy lepší s nimi prodiskutovat podmínky k pořízení klimatizace dopředu.

Pokud váš byt či dům spadá do památkové zóny, pravděpodobně si budete muset zajistit také povolení na příslušném úřadu.

Jak uplatnit levnější tarif na elektřinu?

Koupili jste si klimatizaci, která umí i topit? A víte, že díky tomu můžete získat levnější tarif na elektřinu pro celou vaši domácnost a tím i výrazně ušetřit? Pravidla pro získání tarifu má každá společnost vlastní, je tedy nutné kontaktovat přímo dodavatele elektřiny, který vám sdělí, jaké dokumenty budete potřebovat a co vše musíte splňovat. Správný dodavatel klimatizace by vám pak všechny požadované informace a dokumenty měl poskytnout.

Potřebuji revizní zprávu po instalaci klimatizace?

Pokud budete žádat o levnější tarif elektřiny, bude revizní zpráva jedním z dokumentů, který budete potřebovat. Jinak většina běžných domácností zprávu nepotřebuje.

Jiné je to u právnických osob, které mají klimatizace ve svých firmách a provozovnách. Ti jsou ze zákona povinni zajišťovat pravidelnou kontrolu stavu technických zařízení, konkrétně u klimatizace potom každých pět let. V opačném případě jim hrozí finanční pokuta ale i riziko krácení pojistného v případě škodní události. Stejné pravidlo platí i pro bytové domy v soukromém i družstevním vlastnictví, pokud je zařízení ve společných prostorách.

Od roku 2017 platí nové podmínky pro revizní zprávy i pro domácnosti. Netýká se ale všech, jsou vyžadovány nejčastěji u tepelných čerpadel, výkonnějších zařízení, případně takových instalací, u nichž je delší potrubí, a tedy i větší množství chladiva.

Mám ve zdech nainstalované potrubí od staré klimatizace, mohu ho využít?

Máte doma rozvody od nepoužívané klimatizace a rádi byste je použili při instalaci té nové? Ve většině případů se toto řešení nesmí použít. Dříve se totiž běžně používaly jiné typy chladiv, která jsou nyní zakázána. Ve starém potrubí by mohly zůstat zbytky zakázané látky, která by při smíchání s nových chladivem, mohla vyvolat nebezpečnou reakci a minimálně by tak mohlo dojít k poškození jednotky.

Chladivo klimatizace
S chladivem klimatizace může pracovat pouze kvalifikovaný odborník.

Stejně tak se nedoporučuje ani příprava vedení před samotným osazením klimatizace. Montáž potrubí by měla probíhat současně s montáží jednotek. Jedině tak lze zabránit proniknutí nečistot a úlomků, které by mohly klimatizaci poškodit.


Doufáme, že teď už se ve světě klimatizací neztratíte. Vždy ale platí, že na tyto otázky i všechny další by vám měl umět odpovědět odborník z firmy, kterou jste si pro instalaci vybrali. Vybírejte tedy pečlivě.

https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/provadeci_narizeni_ek/$FILE/OOO-2067_2015_chladari_certifikace-20160114.pdf
https://okolobytu.cz/clanky/vyzaduje-instalace-klimatizace-do-bytu-souhlas-sousedu-provoz-vam-muze-byt-i-zakazan
https://byznys.ihned.cz/provoz-firmy-budova-a-kancelar/c1-64119630-dejte-si-pozor-na-povinne-revize-jejich-zanedbani-vas-muze-stat-miliony
https://vytapeni.tzb-info.cz/provoz-a-udrzba-vytapeni/14870-potrebuje-klimatizace-ci-tepelne-cerpadlo-povinne-kazdorocni-revize-zalezi-na-obsahu-a-typu-chladiva
https://air-matyas.cz/media/cache/file/c6/IM_RAS_18_22_PKVSG_PAVSG_E_CZ.pdf