Nespoléhejte na předpověď! Meteorologům chybí data

Uvažujete nad pořízením klimatizace, ale při pohledu na předpověď počasí nevíte, zda ji opravdu potřebujete? Jak uvedla Světová meteorologická organizace, která je autoritou v oblasti předpovídání počasí, na data za poslední dva roky nemůže být spoleh. Důvodem je nižší počet letadel ve vzduchu.

forecast_main

Jeden z mála možných pohledů, které máme pro průzkum horních vrstev atmosféry, poskytují právě letadla. Ty totiž neustále přenášejí během letu data meteorologům. Před příchodem pandemie koronaviru tato čísla dosahovala standartně 230 tisíc pozorování denně. V současné době máme k dispozici o 65 procent méně těchto klíčových dat. Což výrazně zkresluje předpovědi počasí.

Na tento problém upozornilo i evropské meteorologické centrum ECMWF. Podle něj patří údaje z letadel mezi hlavní zdroje, o které se meteorologové opírají. Tyto údaje mají vliv dokonce i při krátkodobých předpovědích. Podle studie se předpověď i na 6 hodin dopředu může plést až o 30 %. Krátkodobé předpovědi přitom bývají zpravidla přesnější a je jednoduší je určit. Absence těchto dat při dlouhodobých předpovědích tak může mít nedozírné následky.

Naše studie zabývající se chováním zákazníku a vývojem trhu klimatizací poukazují na značné nárusty prodeje chladicích zařízeních na světovém trhu. Pandemie navíc bohužel na některých místech citelně zpomaluje rychlost dodání klimatizačních jednotek.

forecast_1
Nevyužívaná letadla nedělají vrásky pouze majitelům aerolinek. Málo letadel ve vzduchu výrazně ztěžuje práci meteorologů, kteří v předpovědích počasí častěji chybují.

Tento trend pozorujeme i ve stavebnictví, jedním z nejvíce postiženým segmentem jsou plasty. Na enormní nárust cen a ztíženou dostupnost upozorňuje i expert České technologické platformy Plasty, František Vörös: „Za dobu svého více než čtyřicetiletého působení v plastikářském byznysu nepamatuji tak dramatickou změnu na trhu z hlediska dostupnosti a růstu cen, jaká se stala letos.“

Doporučujeme tedy koupi klimatizace zbytečně neoddalovat. Každý rok pozoruje obdobný model chování firem zabývajících se prodejem klimatizací. V létě ceny raketově vyrostou. Tento rok očekáváme ještě větší nárust cen, a to především kvůli zhoršené dostupnosti. Pokud si pořídíte klimatizaci nyní, ušetříte tisíce korun a vyhnete se předraženým nákupům v časové tísni. Naprosto stejný produkt koupíte v předsezónních akcích mnohem levněji. Obchodníci se navíc kvůli menšímu počtu dostupných jednotek budou snažit vyšponovat cenu co možná nejvýše.

Pokud přemýšlíte nad pořízením klimatizace, na nic nečekejte. Nyní ušetříte při jejím pořízení, zkrátíte si čekací dobu na dodání a instalaci. Navíc ztížíte práci bakteriím, virům i pylovým částicím v době chřipek a alergií.

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3067712-mene-letadel-na-obloze-znamena-problem-pro-meteorology-chybi-jim-data-o-pocasi https://public.wmo.int/en/resources/meteoworld/aircraft-based-meteorological-observations-benefits-aviation