Servis mobilní klimatizace

Tak jako u všech typů klimatizací je důležitý servis i u těch mobilních, které mají na jednu stranu údržbu poměrně jednoduchou, na stranu druhou je potřeba ji provádět pravidelně. U velké většiny z nich se čistí pouze vzduchový omyvatelný filtr, který je součástí klimatizace. Manipulace s ním je poměrně jednoduchá a nevyžaduje žádné odborné znalosti ani použití speciálních nástrojů .

Proč je údržba důležitá?

Pravidelná údržba vám zaručí delší životnost zařízení, menší spotřebu elektrické energie a nižší hlučnost, která je u mobilních klimatizací již tak celkem vysoká. Tuto údržbu vždy doporučujeme dělat na konci sezóny, než klimatizaci vyřadíte z provozu. Je to proto, že během zimních měsíců, kdy přístroj nevyužíváte, se uvnitř hromadí bakterie a plísně, které jsou pro vaše zdraví nebezpečné.

Prach, který se do klimatizace dostane a zůstane uvnitř, může zapříčinit dokonce i poškození zařízení vyžadující nákladnější servis. Pokud se tedy klimatizace po ukončení provozu řádně vyčistí, tak je riziko hromadění bakterií a virů velmi výrazně sníženo .

Jak servis mobilní klimatizace probíhá?

Plastový filtr se vyjme a opláchne v čisté vodě (případně dezinfekci) a nechá se důkladně vyschnout. Pokud je potřeba, tak se tento proces opakuje několikrát. Po úplném vyčištění se filtr vloží zpět.

Servis mobilní klimatizace

Do mobilních klimatizací je možné dokoupit přídavné výměnné filtry s charakteristickými vlastnostmi, které umí ještě lépe pomoci čištění vzduchu. Mohou mít například antibakteriální účinky – tyto filtry bývají nejčastěji složené z aktivních iontů stříbra a podobných dezinfekčních látek. Další filtry mohou mít také za úkol napomáhat k odstranění různých zápachů v dané místnosti a jsou vyrobeny z materiálu z aktivního uhlíku, který dokáže pachy ve vašem prostředí pohltit.

Servis mobilní klimatizace 2

V případě, že klimatizace začíná méně chladit a vyčištění či výměna filtrů nepomohlo, je možné, že po dobu jejího provozu došlo k úniku chladiva, které je nutno odborně doplnit. Tento úkon doporučujeme raději nechat na odborné firmě, ideálně té, od které jste klimatizaci pořídili.

Je tedy dobré si uvědomit, že kvalitně provedená údržba vám pomáhá zajistit delší životnost a bezproblémový chod klimatizace po celou dobu používání.

Servis mobilní klimatizace 3

Pokud pořízení klimatizace teprve zvažujete, doporučujeme se zaměřit na správný výběr firmy, od které si následně zařízení zakoupíte. Je dle našeho názoru důležité, aby byl v nabídce jejich služeb samozřejmostí i záruční a pozáruční servis, který v budoucnu určitě rádi využijete.