Stropní chlazení/topení – jaké má výhody a nevýhody?

Slyšeli jste už o systému stropního chlazení či topení? Pokud se domníváte, že klasické klimatizační jednotky ještě zcela nepronikly do českých domácností, tak systém stropního chlazení je opravdu spíše pro fajnšmekry. Pojďme se na něj podívat blíže. Jde o velmi zajímavou, avšak dražší variantu, se kterou musíte počítat dopředu.

Návrh stropního chlazení

V čem princip stropního chlazení/ topení spočívá?

Princip chlazení se dá jednoduše popsat jako obrácené podlahové topení. Obrácené ve smyslu topologie i funkce. Podlahové topení vytápí místnost ohřívaným médiem – vodou, která cirkuluje v trubkách v podlaze. Když systém obrátíme, přeneseme z podlahy na strop a snížíme teplotu vody, netopíme, ale naopak chladíme. Stropní chlazení odvádí teplo prostřednictvím chladicí vody z prostoru. Máme sice pocit sálání chladného vzduchu, fyzikálně se ale postupně ochlazuje strop a od něho stěny, podlaha, lidé, zvířata i předměty. Vzduch se postupně ochlazuje od stropu, stěn, předmětů a živých organismů v interiéru.

Možnosti, resp. způsoby instalace stropního chlazení jsou rozděleny do dvou skupin. A to na mokré či suché způsoby pokládky, kdy záleží na typu stropní konstrukce.

První skupinu tvoří betonové a omítkové stropy vyžadující instalaci na mokro. Druhou skupinu tvoří lehké dřevěné či montované stropy se suchým způsobem pokládky. Limitované jsou technicky a také technologicky. Zásadní je materiál a druh stropní konstrukce, na kterou nebo do které se bude chladicí systém montovat.

Všechny možnosti montáže mají stejný princip: stropní chlazení zabezpečuje chladicí médium, voda v trubkách, které jsou upevněné na stropě. Rozdíl je v tom, do které vrstvy stropu se chladicí systém instaluje. Aby systém fungoval co nejefektivněji, je nezbytné, aby zabíral co největší plochu stropu. Všechny varianty jsou v konečném stádiu neviditelné.

Pokud si chcete pořídit systém stropního chlazení, je nutné s touto variantou počítat již při plánování výstavby nebo rekonstrukce.
Pokud si chcete pořídit systém stropního chlazení, je nutné s touto variantou počítat již při plánování výstavby nebo rekonstrukce.

Jaké jsou jeho výhody?

Většina námi oslovených firem, které se zabývají odbornou montáží právě tohoto typu chlazení/topení, se shoduje v tom, že na rozdíl od klimatizace využívá stropní chlazení systém sálání, který je mnohem přirozenější a příjemnější než proudění vzduchu. Nevhodné nastavení lamely klimatizační jednotky, které může způsobovat zdravotní obtíže, tak odpadá. Stropní chlazení nevíří prach a není třeba ho čistit od bakterií jako klimatizaci. Ušetříte tedy na pravidelném servise. Další nespornou výhodou je opravdu tichý chod a vlivem „ukrytí“ do stropu je systém úplně neviditelný.

Co víme o nevýhodách?

V prvé řadě je nutné mít stropy s takovou konstrukcí, která unese stropní chlazení. Ani ne tak z pohledu hmotnosti, ale z pohledu vhodnosti konkrétního systému ke konkrétnímu stropu.

Mezi hlavní nevýhody, které však budou zajímat většinu z nás, patří vysoká obstarávací cena, které se nevyhnete při všech způsobech montáže. Ani voda není zadarmo. Další komplikací je, že se nemůžete „jen tak“ spontánně rozhodnout pro tento sytém, ale musíte počítat s přípravou už v projektovém stádiu, a to případě výstavby i rekonstrukce. Mimo toho musí být chladicí voda v systému přivedena a odvedena. Systém musí být teplotně regulovatelný. Teplota vody při vstupu i výstupu nesmí přesáhnout limitní hodnoty.

Plošné stropní chladicí systémy také nejsou vhodné do místností s vyšší vlhkostí vzduchu. Docházelo by totiž k nežádoucímu srážení par pod stropem. Nedoporučuje se tedy instalace do koupelny. Pak je na zvážení, zda v celém domě/bytě využívat zmíněný stropní systém a v koupelně volit jiný. Situace v kuchyni může být také problematická. Stropní chlazení může být nainstalované v kuchyni, ale pouze v kombinaci s odvětrávacím ventilátorem nebo digestoří se senzorem vlhkosti. Stropní chlazení dřevostaveb a montovaných staveb má svoje limity. V těchto stavbách přichází v úvahu jen suchá varianta montáže.

Co na tento systém říká tým naší redakce?

Jistě se nejedná o systém, pro který se lze spontánně rozhodnout a vyřešit problém s horkem prakticky okamžitě. Je nutné naplánovat, jak a zda vůbec jde systém do toho kterého prostoru namontovat. Nelze využít ve všech místnostech, které budou muset být vytápěny/chlazeny jinak. Je nutné počítat s velkou počáteční investicí, naopak se nám líbí, že systém je prakticky bezúdržbový, příjemný v používání a zcela skrytý, neruší tak vůbec v interiéru.

https://zdravsichlazeni.cz/pro-domacnost/montaz-stropniho-chlazeni/