Topit klimatizací?! Ano!

Dnes bychom se rádi podívali na zoubek nepříliš známému faktu. Klimatizace dokážou relativně levně a účinně topit! Všeobecně má většina lidí spojené klimatizace výhradně s chlazením a funkce topení bývá upozaděna. Je to ale škoda, protože když jsme si přístroj pořídili, proč jej nevyužívat po celý rok? Přitápění pomocí klimatizace či přímo vytápění klimatizací jako hlavním zdrojem tepla má řadu výhod.

Jednou z těchto výhod je rychlost – ohřátí vzduchu se projeví téměř okamžitě. Rychlost vytopení prostoru se však přímo odvíjí od jeho velikosti a od dalších faktorů, na které je vhodné brát při pořízení klimatizace zřetel. Při subjektivním pocitu chladu lze jen na ovladači klimatizace navolit režim topení a po chvíli je v místnosti opět příjemné teplo.

Další předností je možnost selektivně vytápět jednotlivé místnosti. U centrálních vytápěcích systémů je obvykle nutné celý systém zapnout a topení probíhá ve všech místnostech. To ale bohužel nezohledňuje to, že se často nacházíme například jen v menší části bytu nebo domu, případně je v různých místnostech různá teplota. Taková regulace centrálního vytápění je pak velmi obtížná, zejména proto, že není úplně jednoduché vybrat místo, kam umístit termostat.

A zajímavá je také cena za vytápění. Topení klimatizací je velmi efektivní a levné, protože klimatizace funguje na principu tepelného čerpadla. Například jednotka s výkonem 2,5 kW vyrobí za 0,8 kW příkonu celkem 2,8 kW tepla (to je skoro tolik jako ze tří 1 kW přímotopů). Za hodinu topení tak můžete zaplatit třeba jen 4 Kč.

Ušetřit můžete ale nejen za topení, ale i při používání dalších spotřebičů. Jak? Pokud si pořídíte klimatizaci na topení, můžete od poskytovatele elektřiny získat nízký tarif na odběr elektrické energie. Požadavky na získání tarifu má každý poskytovatel vlastní, neváhejte se na ně tedy obrátit.

Topení klimatizací může být velmi úsporné.
Topení klimatizací může být velmi úsporné. Pořízením levného tarifu můžete ušetřit další peníze za elektrickou energii.

Jak vybrat vhodnou klimatizaci pro vytápění

Jednotlivé přístroje se liší v tom, při jaké venkovní teplotě nám jsou schopny generovat teplo v našem bytě či domě. Většina výrobců uvádí, že jejich klimatizace jsou schopny topit až do – 15 stupňů venkovní teploty. Bohužel ne vždy nám tato hodnota postačuje, v chladnějších oblastech, např. na horách, se běžně potýkáme s teplotami ještě nižšími. Výrobci na toto reagují a na trhu jsou již dostupné přístroje, které topí až do – 30 stupňů venkovní teploty.

Pokud bychom se chtěli při topení zcela spolehnout na klimatizaci, je třeba důkladně zvážit její energetickou náročnost. Obecně platí, že topení klimatizací, která pracuje na principu tepelného čerpala je oproti elektrickým přímotopům velmi úsporné. I tak se ovšem vyplatí věnovat pozornost energetické třídě v systému topení i chlazení. Moderní jednotky běžně nalezneme v energetické třídě A, v režimu topení můžeme nalézt A+ nebo A ++ jedná se tedy o jednotky mimořádně úsporné, dokonce ojediněle jsou k dostání i v nejúspornější energetické třídě A+++.

I zde je ovšem důležité dbát na údržbu klimatizace – zejména čištění filtračního systému. Znečištěná klimatizace je nejen méně účinná, ale může být i hlučnější a v neposlední řadě také přicházíme o jeden z jejích hlavních benefitů – tedy čištění vzduchu.

https://www.penize.cz/
https://www.81klima.cz/
https://www.alza.cz/topeni-klimatizaci-usporne-a-pohodlne-vytapeni-vaseho-domova
http://www.chlad-mraz.cz/klimatizace-topeni/
https://www.elektrina.cz/topeni-klimatizaci-v-zime