Víte kudy vám doma utíká teplo? Odhalte tepelné ztráty

Již jsme vám říkali, že výrazně ušetřit peníze v rodinném rozpočtu lze pomocí vytápění klimatizací. Když už topíte klimatizací, můžete si také zažádat u dodavatele o nízký tarif. Pořád se vám zdá, že vám z domu uniká teplo a vyhazujete peníze – odhalte tepelné ztráty.

Snímání domu termokamerou

Chcete si spočítat tepelnou ztrátu vašeho stávajícího nebo budoucího domu? Můžete k tomu využít veřejně dostupné webové nástroje. Jedná se o něco náročnější výpočet, ale techniky zdatnější jedinci to určitě zvládnou. Díky výpočtu se například dozvíte, jak výkonný kotel potřebujete.

Prvním krokem je inventura konstrukcí, které tvoří obálku domu. Potřebujete znát jejich plochu (z vnější strany) a skladbu, tedy z jakých materiálů jsou a jaká je jejich tloušťka. Pro výpočet tepelné ztráty můžete za konstrukci považovat i více jednotlivých stěn či oken, pokud mají stejné vlastnosti.

Tepelná ztráta celého domu je součet tepelných ztrát všech konstrukcí plus tepelné ztráty infiltrací a větráním. Tepelné ztráty výměnou vzduchu se skládají jednat ze ztrát infiltrací, tedy netěsnostmi spár oken a dveří a také z tepelných ztrát větráním. Z hodnoty lze získat přibližný údaj o roční potřebě tepla na vytápění.

Výpočet tepelných ztrát budovy
Pokud si na výpočet tepelných ztrát netroufnete, svěřte se do rukou odborníků. Existují také specializované firmy, které vám zajistí měření domu pomocí termokamery.

Kudy tedy utíká nejvíce tepla? Na vině jsou tepelné mosty

V místech, kde dochází k přerušení celistvosti vrstev stavební konstrukce, vznikají tepelné mosty. Většinou vznikají při špatně odvedené práci na rekonstrukci domu. Největšími chybami při rekonstrukci starých objektů je nedostatečná tepelná izolace zdí, stropů, střechy i základů. To jsou místa, kterými nám z domu utíká nejvíce tepla.

Další ztráty způsobují okna. Častým způsobem, jak se ztrácí teplo z interiéru, jsou stará netěsnící okna. Rychlá první pomoc je výměna těsnění, dlouhodobě výhodnější řešení je kompletní výměna oken. Při instalaci nových oken dbejte jak na jejich izolační vlastnosti, tak na správné usazení.

I v případě, že vám okna těsní, ztrácí se část tepla díky okenním tabulím. Studené sklo ochlazuje vzduch v místnosti, proto je vhodné hlavně v noci chránit okna žaluziemi, roletami či závěsy. I vchodové dveře jsou příčinou úniku tepla, i když v bytových domech není ztráta tak velká. Pomůže dostatečně vysoký práh, izolační pásky po celém obvodu dveří, případně kompletní výměna dveří i zárubně za kvalitní a dobře těsnící.

Kudy vám z domu uniká teplo, zjistíte nejlépe pomocí termovize. Tato technologie využívá termokameru, která dokáže zobrazit místa na fasádě domu, jimiž proniká teplo z interiéru ven. Teploty mají přiřazené různé barvy, z celkového barevného obrazu se následně skládá obraz určující rozložení povrchových teplot na tělesech.

Pro termovizního měření je doporučován teplotní rozdíl 15 °C (interiér na 20 °C, exteriér pod +5 °C). Při termovizních měření na fasádě domu se provádí měření v brzkých ranních hodinách. Je to proto, aby nemohly být výsledky termovizního měření zkresleny například sluncem, ohřívajícím jižní fasádu domu.

A pro milovníky technologických novinek máme dobrou zprávu. Na základě více než 35ročních inovací William Parrish a Tim Fitzgibbons, zakladatelé značky Seek z Kalifornie, vytvořili vysoce výkonnou termovizi extrémně malých rozměrů kompatibilní s většinou mobilních telefonů s operačním systémem iOS a Android.

Termokameru si také můžete běžně zakoupit v obchodě s elektronikou. Pokud ale nepatříte mezi technické nadšence, využijte raději služeb specializovaných firem, jež vám měření domu pomocí termokamery zajistí. Firma vám také naměřené hodnoty zanalyzuje a doporučí vhodné řešení. To samé platí i pro výpočet tepelné ztráty, odborně vám ho spočítá projektant nebo energetický specialista.

https://www.nazeleno.cz/vytapeni/prakticky-navod-jak-spocitat-tepelnou-ztratu-domu.aspx
https://bydlenivevate.cz/realizace/jak-spocitat-tepelnou-ztratu-domu/
https://stavimbydlim.cz/tepelna-ztrata-budovy-a-dimenzovani-otopne-soustavy-vypocet/
https://www.magazinobydleni.cz/nejcastejsi-mista-kudy-dome-unika-teplo/