Co umí dnešní klimatizace? Nespokojte se pouze s chlazením

Že se dá klimatizace využít pouze pro chlazení? To už dávno není pravda. Pořízením jednoho zařízení můžete získat ionizátor, čističku vzduchu i zařízení, které umí plně nahradit i topení. Níže vám přestavíme několik funkcí, které se pomalu stávají jejich běžnou součástí.

Chlazení

Chlazení je bezesporu ta nejdůležitější funkce, kvůli které si klimatizaci lidé vůbec pořizují. Jednotky pracují pouze se vzduchem uvnitř místnosti, takže se nemusíte bát, že by se k vám domů dostal prach nebo zápach zvenčí. Vnitřní jednotka nasaje vzduch, ochladí ho, prožene přes filtry a vrátí ho zpět do místnosti.

Na ovladači si můžete navolit režim chlazení, topení, odvlhčení, časovače i mnoho dalšího.
Na ovladači si můžete navolit režim chlazení, topení, odvlhčení, časovače i mnoho dalšího.

Topení

Topení je stále poměrně přehlíženou funkcí klimatizací. Vytápění pomocí klimatizace přitom patří mezi nejúčinnější a nejúspornější způsoby topení vůbec. Provozní výdaje mohou být tak výrazně menší než u jiných zdrojů vytápění. Oproti plynovému kotli bývají nižší až o polovinu a ve srovnání s přímotopem jsou provozní náklady nižší až o 70 %.

Úsporné topení pomocí klimatizace
Chlazení i topení klimatizace může být velmi úsporné.

Můžeme tedy například vycházet z ceny elektřiny 5 Kč/kWh, příkon klimatizace v režimu topení se bude pohybovat okolo 1,1 kW. Cena za hodinu topení klimatizací tedy vyjde na 5,50 Kč. Další z předností topením klimatizací je rychlost vytápění, vzduch se totiž začne ohřívat ihned po zapnutí jednotky a po celou dobu fungování dochází i k jeho čištění.

Odvlhčování

Funkce odvlhčování udržuje v místnosti vhodnou vlhkost vzduchu a zamezí tak nežádoucím projevům nadměrné vlhkosti (vznik plísní, poškození stěn atd.). Tato funkce funguje pouze při nastavení režimu chlazení a to tak, že klimatizace skokově zchladí výměník a pak chladit na chvíli přestane. Tím dojde ke zkondenzování vody a odtoku do odvodu pro kondenzát. Při nižších teplotách zařízením nechladíme, takže proto například v zimě nebo sklepích odvlhčování moc nefunguje.

Klimatizace vám pomůže i v boji s vlhkostí. Stačí zapnout funkci odvlhčování.
Klimatizace vám pomůže i v boji s vlhkostí. Stačí zapnout funkci odvlhčování.

Ventilátor

Funkce ventilátoru slouží k cirkulaci vzduchu v místnosti. Jednotka fouká vzduch bez ohřívání či chlazení a slouží především k čištění vzduchu.

Noční režim/Spánek

Při zapnutí nočního režimu klimatizace obecně automaticky reguluje svůj chod. Tato regulace se liší snad u každého výrobce. Některé jednotky například průběžně upravují teplotu. V první fázi sníží teplotu v místnosti pro snadnější usínání. Ve druhé fázi se teplota mírně zvýší. Třetí fáze zajistí příjemné proudění vzduchu, které vás postupně probudí a vy se budete cítit více odpočatí. Další zařízení zase sníží otáčky ventilátoru na minimum a tím dojde k poklesu hlučnosti. Pokud vás tato funkce zaujala, vždy si zjistěte, jak tato funkce u daného výrobce vlastně funguje.

I FEEL

Funkci I FEEL využijete především ve větších prostorech. Umožní vám totiž nastavení teploty v konkrétním bodu místnosti, stačí tam položit ovladač. Čidlo uvnitř ovladače snímá teplotu ve svém okolí a vysílá informace k vnitřní jednotce, která chladí/topí tak dlouho, dokud teplota v okolí ovladače nedosáhne požadované hodnoty.

Quiet/Tichý režim

Tichý režim je ideální pro všechny, kteří mají klimatizaci nainstalovanou v ložnici. Stiskem jednoho tlačítka na ovladači se ventilátor jednotky přepne na nejnižší možnou rychlost a tím klesne i hlučnost. Některé klimatizace nabízejí také tichý režim venkovní jednotky, díky které nebudete rušit sousedy.

Temperování

Funkci temperování ocení především majitelé chat a dalších rekreačních objektů, které nejsou celoročně obývané. Klimatizace temperuje místnost na nízkou teplotu a tím chrání prostory proti mrazu, kondenzaci vody a tím vzniku plísní. Tento režim je velmi úsporný.

Ionizátor

Vzduch, který dýcháme, obsahuje kladné a záporné ionty. Výzkumy dokazují, že kvalita ovzduší záleží na poměru mezi těmito ionty. Zatímco ty záporné mají pozitivní vliv na zdraví člověka, ty kladné mohou způsobit bolest hlavy, únavu, špatné soustředění, poruchy spánku a další. A právě ionizátor produkuje záporné ionty, ty nejen, že ruší účinky kladných iontů, potlačují také výskyt mikrobů v ovzduší, neutralizují pachy a shlukují prachové částice.

Filtry v klimatizaci lze libovolně kombinovat a měnit podle potřeby.
Filtry v klimatizaci lze libovolně kombinovat a měnit podle potřeby.

Čištění vzduchu – filtry

Moderní klimatizační jednotky dnes nabízí celou řadu filtrů pro čištění vzduchu od prachu, pylu, smogu a dalších drobných částic a stávají se tak čím dál tím více vyhledávány alergiky, astmatiky, osobami s nejrůznějšími dýchacími obtížemi i lidmi žijícími v silně znečištěných oblastech. Mezi aktivní filtry patří ionizátor vzduchu a plazmový filtr, který vám pomůže v boji i nebezpečnými bakteriemi a viry. Filtry pasivní jsou mechanické a bývají napuštěné nejrůznějšími látkami (s aktivním stříbrem, katechinový atd.) Tyto filtry vyžadují údržbu a je potřeba je měnit.

Velká škála přídavných filtrů umí zajistit dokonale čistý vzduch ve vaší domácnosti.
Velká škála přídavných filtrů umí zajistit dokonale čistý vzduch ve vaší domácnosti.

Invertor

Invertorovou technologií dnes disponují téměř všechny klimatizace a určitě jí oceníte. Vede totiž k vyšší efektivitě, nižší hlučnosti, nižší spotřebě energie i delší živostnosti jednotky. Takové zařízení nepřetržitě hlídá teplotu, vyhodnocuje aktuální stav a pokud se teplota v místnosti liší od té nastavené, přizpůsobí této skutečnosti celý chod zařízení. Namísto spotřebovávání energie na rozběh a zastavování motoru tak invertor reguluje otáčky plynulým způsobem. Motor tak běží nepřetržitě a systém má dlouhodobě vyšší účinnost. Jednotky bez invertoru by se dle norem EU již neměly vyrábět a setkáte se s nimi tedy jenom v případě, že vlastníte starší model.

3D distribuce vzduchu

Některé klimatizační jednotky mají zabudované 3D proudění vzduchu a mají tak možnost přesměrovat výfuk vzduchu nejen nahoru nebo dolů, ale také doprava a doleva. Na trhu existují také zařízení, které vzduch směřují ke stropu, nebo ho propouští otvory po celém těle klimatizace. To vše s cílem dosáhnout příjemného proudění vzduchu bez vzniku průvanu.

WiFi

Vaše lednice vás upozorní na docházející potraviny? Z mobilu si umíte zapnout vysavač nebo ztlumit světla? A proč by to nemělo jít i s klimatizací? U moderních jednotek se dá WiFi modul dokoupit, některé už ho mají přímo z výroby. Aplikace pro ovládání klimatizace ale nemusí být stoprocentně spolehlivá a po aktualizaci telefonu nebo samotné aplikace může dojít k problémům s funkčností. Jeho pořízení doporučujeme tedy zkušenějším uživatelům, kteří počítají s tím, že s nastavením mohou strávit nějaký čas.

Snímač detekce pohybu

Systém v klimatizační jednotce zjistí pohyb v místnosti a automaticky nastaví směr proudění vzduchu a teplotu, aby se zabránilo přímému výfuku vzduchu na osoby. Pokud z místnosti všichni odejdou, zařízení se automaticky přepne do režimu úspory energie.


Teď už víte, že moderní klimatizace vám nejen vychladí domov, ale když si vyberete tu, se správnými funkcemi, tak k vám také přivede teplo a čistý vzduch. Vždy ale platí, že přesný popis jednotlivých funkcí a vlastností zařízení by vám měl vysvětlit odborník z firmy, která vám jednotku instaluje.

https://www.elektrina.cz/topeni-klimatizaci-v-zime
https://www.gavri.cz/clanky-o-cistickach-vzduchu/ionizator-ionty-zdravi/