Kdo patří mezi nejznámější výrobce klimatizací?

Znáte největší výrobce klimatizací na světě? Mezi známé a osvědčené výrobce patří Gree, Daikin, Toshiba, LG nebo Samsung. Níže vám představíme nejen tyto značky, které se řadu let zaměřují na výrobu klimatizací do domácností i komerčních prostor.

Gree

Na začátek si přestavíme toho největšího výrobce klimatizací na světě. Jedná se značku Gree. Každá třetí klimatizace na světě je vyrobená v továrnách této společnosti. V jejich nabídce najdete nástěnné klimatizace pro rodinné domy, byty i kanceláře, ale také poloprůmyslové multi splitové jednotky pro velké kancelářské a průmyslové objekty. Nechybí tam také okenní i mobilní jednotky a odvlhčovače vzduchu. Prodávají se ve více než 160 zemích a počet uživatelů přesahuje 300 milionů lidí.

V továrně vznikají nejen klimatizace se značkou Gree, vyrábí se tam také jejich prémiová řada pod názvem Syen. Firma také úzce spolupracuje se značkou Daikin a dalšími, kdy vyrábí komponenty těchto jednotek.

Hlavní sídlo firmy je v čínském městě Zhuhai. Její pobočky ale najdete v různých koutech světa. Zaměstnává přes 70 tisíc lidí, mezi nimi je také sedm tisíc výzkumných inženýrů, kteří díky každoroční investici do vývoje (okolo 160 milionů dolarů) určují směr celého oboru chlazení a topení. Gree vlastní přes 18 tisíc technických patentů a řadí se tak mezi technologicky nejvyspělejší výrobce klimatizační techniky na světě.

Daikin

Japonská společnost Daikin Industries Limited vyrábí klimatizace už téměř sto let a neustále udává nové trendy a směr v klimatizačním odvětví. Byla založena v roce 1924 a za zmínku stojí řada jejich inovací. Daikin jako první v roce 1958 uvedl na trh klimatizaci s tepelným čerpadlem, v roce 1982 zase první VRV systém. Výzkumu se intenzivně věnuje i nadále a design a inovace stvořené v těchto továrnách bývají pravidelně oceňovány řadou prestižních cen.

Historie společnosti Daikin se začala psát roku 1924, kdy Akira Yamada v Japonsku založil firmu s názvem Osaka Kinzoku Kogyosho s.r.o. se specializací na systémy proudění vzduchu. Společnost brzy dosáhla velkého úspěchu a roku 1930 nese název Daikin a specializuje se na výrobu chladicích systémů a chladniček a zároveň úspěšně vyvinula vlastní chladivo.

Postupem času se společnost rozrostla v globální korporaci přítomnou na všech světových trzích s více než 80 000 zaměstnanci. Pobočky firmy Daikin můžete najít i v České republice, a to v Plzni a Brně. Společnost se specializuje na klimatizace pro rezidenční, komerční i průmyslové účely.

Carrier

Americká společnost nesoucí jméno po vynálezci klimatizace – Wilis Carrierovi. Ten přišel v roce 1902 s vynálezem moderní klimatizace. Tento vynález umožnil vznik řadě průmyslových odvětví, podpořil globální produktivitu, zlepšil zdraví i osobní pohodlí lidí po celém světě.

Od svého založení se společnost Carrier nevěnuje pouze klimatizacím. Známé je také jejich vybavení pro chlazení při přepravě, a to jak potravin a nápojů, tak i lékařských zásob a dalších netrvanlivých nákladů. Jejich řešení chladicích systémů zase využívá řada maloobchodních prodejen potravin po celém světě.

Jednou z největších předností společnosti Carrier je bezpochyby jejich postoj k životnímu prostředí. Je zakládajícím členem Rady ekologického stavitelství v USA, Argentině, Číně, Indii, Singapuru, Kuvajtu, Jižní Africe a Francii. Zároveň se také snaží maximálně snižovat dopady emisí skleníkových plynů, který souvisí s jejich produkty i samotnou výrobou.

Toshiba

I japonská společnost Toshiba se může pochlubit zajímavou historií. Vnikla roku 1939 v Tokiu sloučením dvou firem. V roce 1978 představila první počítačově řízenou kompresorovou technologii a o dvacet let později spatřil v jejich závodě světlo světa první dvojčinný rotační klimatizační systém na světě.

Výrobní závody Toshiby najdete v Japonsku, Thajsku a Tchaj-wanu. V roce 1998 se společnost sloučila s americkou korporací Carrier.

Kromě výroby klimatizací se společnost zaměřuje na oblast infrastruktury, spotřebního zboží, elektronických zařízení a součástek. Toshiba je pátým největším výrobcem osobních počítačů.

Mitsubishi

Příběh japonské společnosti Mitsubishi začal v roce 1870, kdy Yataro Iwasaki založil v Osace dopravní společnost. V následujících letech firma úspěšně rostla a začala se věnovat dalším odvětvím, včetně těžebního průmyslu, loďařství, bankovnictví i obchodování. V roce 1921 vznikla divize Mitsubishi Electric Corporation zabývající se výrobou elektrického vybavení pro lodě a později i klimatizačními systémy.

Mitsubishi Electric dnes patří mezi jedny z největších výrobců klimatizací na světě. Klimatizační jednotky jsou charakteristické výrazným designem, vysokým výkonem i tichým provozem.

Zajímavé je také logo společnosti – tři diamanty. Má totiž přímý vztah k názvu společnosti. Jedná se o kombinaci slov mitsu (tři) a bishi (kámen nebo diamant).

LG

V roce 1958 vnikla v Jižní Koreji společnost GoldStar. Specializovala se na výrobu rádií, televizorů, chladniček, praček, ale také klimatizací. V roce 1995 expandovala na americký trh a přijala název LG. Mezi nejvýznamnější milníky v historii společnosti patří rok 1998, kdy vyvinula první šedesátipalcový plazmový televizor na světě, nebo rok 2000, kdy uvedla na trh první internetovou chladničku.

V sortimentu LG rozhodně nenajdete pouze klimatizace, známé jsou především jejich chladničky, televize, audio a video zařízení, mobilní telefony, pračky, vysavače a mnoho dalšího.

LG se nezaměřuje pouze na klimatizace. Vyrábí chladničky, televize, pračky, mobilní telefony a řadu dalších produktů.

Samsung

Značku Samsung zná snad každý. Byla založena v roce 1938 v Jižní Koreji a dnes patří mezi největší tamní společnost a je to 3. největší konglomerát podle tržeb na světě. Skládá se z velkého množství mezinárodních společností, věnující se nejrůznějším odvětvím – od elektroniky, přes stavbu lodí po stavitelství.

V sortimentu značky najdete samozřejmě také klimatizace. Zajímavá je především jejich bezprůvanová technologie Wind Free nebo trojúhelníková konstrukce nástěnných jednotek, díky které dokáže zařízení snadněji nasávat vzduch z místnosti.

Skupina Samsung je v Jižní Koreji považována za nejprestižnější firmu, což láká řadu talentovaných pracovníků. Zhruba čtvrtina všech zaměstnanců má doktorandský titul. Společnost dokonce vlastní soukromou univerzitu. Zajímavá je taky loajalita zaměstnanců ve firmách Samsungu. Ti často pracují dlouhé hodiny bez volných víkendů či dovolených až do důchodu.

Podpory se Samsungu dostává i od jihokorejské vlády a hlavních bank – ty jsou schopné jim poskytnout neomezené množství peněž. V mnoha odvětvích je Samsung monopolem a jeho příjmy jsou stejně tak velké jako HDP některých zemí. V roce 2006 byla například jejich ekonomika větší než celé Argentiny.

Pracovat pro společnost Samsung je snem mnoha Jihokorejců. Pokud se jim to podaří jsou schopni pracovat bez dovolené často až do důchodu.

Midea

Midea Group je čínský výrobce elektrických spotřebičů založený v roce 1968. Firma se skládá z pěti divizí, kromě klimatizací je to například výroba chladniček, domácích ventilátorů, mikrovlnek a podobně.

Midea patří mezi největší výrobce vzduchotechnických a klimatizačních zařízení na světě. Ročně vyprodukuje více než pět milionů systémů, které následně exportuje do více než 200 zemí světa.

Společnost neustále přispívá k zvyšování technologické úrovně, a to především spoluprací s Japan TOSHIBA Corporation a dalšími. Kromě toho Midea vyvíjí své vlastní technologie ve svých laboratořích. Od roku 2002 firma spolupracuje s dalším světovým výrobcem – Carrier.

Haier

Historie společnosti Haier sahá do roku 1920, kdy byla v Číně uvedena do provozu továrna na chladničky. V roce 1949 byla znárodněna a v roce 1984 založena společnost Qingdao Refrigerator Co. Po otevření čínského trhu uzavřela kontrakt s německou společností Liebherr a v roce 1992 byla společnost přejmenována na Haier Group.

Dlouhou dobu společnost vedl generální ředitel Zhang Ruimin, který měl za cíl vyrábět pouze kvalitní a spolehlivé produkty. Zajímavá byla jeho radikální reakce na velké množství stížností na vadné chladničky. V prvním roce svého jmenování nechal všechny tyto chladničky zničit za pomocí velkého kladiva před zraky zaměstnanců.

Haier se zaměřuje především na výrobu klimatizací vyšší třídy. Klimatizace jsou osazeny chytrými pohybovými senzory. Dílenské zpracování je na vysoké úrovni a všechny použité materiály i díly vynikají dlouhou životností.


Při výběru klimatizace byste se rozhodně neměli řídit pouze oblíbeností dané značky. Mnohem důležitější je správně zvolený typ jednotky, její výkon, hlučnost, popřípadě další nabízené funkce. Důležitým aspektem je také výběr firmy, která vám zařízení nainstaluje a služby, které nabízí. Na co si dát pozor při výběru klimatizace naleznete zde.

https://www.daikin.cz/cs_cz/o-spolecnosti.html
https://www.carrier.com/commercial-refrigeration/cs/cz/
https://www.mitsubishielectric.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Samsung
https://www.haier-klimatizace.cz/