S klimatizací k levnějšímu praní i vaření? Jde to

Ještě pořád používáte klimatizaci jenom na chlazení?

O tom, že s ní můžete úsporně a levně topit jsme vám již říkali. Ale věděli jste, že při vytápění pomocí klimatizace můžete požádat o přidělení nízkého tarifu na odběr elektrické energie? Můžete s ním výrazně ušetřit.

Celé kouzlo spočívá v sazbě s názvem D 57d. Jedná se o dvoutarifovou sazbu pro vytápění topným elektrickým spotřebičem a platností po dobu 20 hodin. Získat ji můžete na všechny spotřebiče i osvětlení. S výraznou slevou tak můžete vařit, prát, žehlit i svítit.

Jak je to možné? Na nízký tarif mají nárok majitelé tepelných čerpadel. Klimatizace s venkovní jednotkou fungují na stejném nebo podobném principu, můžete u nich tedy využívat nízký tarif také.

Není to ale tak, že si koupíte jedno zařízení a nemusíte se už o nic starat. Každý distributor elektrické energie má svá pravidla, která musíte pro přidělení tarifu splňovat. Pokud o něj máte zájem, je nejlepší kontaktovat svého distributora a zjistit si požadavky, které musíte pro čerpání levnějšího tarifu splňovat. Správná firma, která vám klimatizaci instalovala, by vám poté měla zaslat potřebné dokumenty.

Bez revizní zprávy od elektrikáře se při žádosti o přidělení levného tarifu neobejdete.
Bez revizní zprávy od elektrikáře se při žádosti o přidělení levného tarifu neobejdete.

Samotní distributoři pak k podaným žádostem přistupují poměrně individuálně. Většinou budete muset prokázat, že pro vytápění objektu je řádně nainstalován a používán systém vytápění s tepelným čerpadlem, který je součástí topného systému a používá se i v zimě jako základní systém pro vytápění. Někteří dokonce požadují, aby klimatizace fungovala jako hlavní zdroj vytápění v každé obytné místnosti.

Rozhodli jste se, že o změnu tarifu požádáte? Prvním krokem bude tedy podání žádosti u vašeho distributora. Pokud ji schválí, je možné, že bude potřeba úprava vašeho elektroměru pro připojení HDO. Přepínání mezi nízkým a vysokým tarifem je řízeno centrálně prostřednictvím hromadného dálkového ovládání (HDO). Domácnost, která má dvoutarifní sazbu, musí mít instalovaný přijímač HDO, který spíná příslušné elektrické okruhy i měření na elektroměru.

Obecně platí, že pro přidělení tarifu budete muset doložit výpočet tepelných ztrát objektu, protokol o instalaci tepelného čerpadla a revizní zprávu o kontrole elektroinstalace. Pokud máte zařízení ve společných prostorách domu, musí být napájeno samostatným přívodem a měřeno samostatným měřícím zařízením.

Sazba D57 d je dvoutarifní, to znamená, že odběr elektřiny probíhá ve vysokém i nízkém tarifu. Při žádosti o přidělení této sazby budete muset také zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů v době, kdy platí vysoký tarif, výjimkou je kompresor tepelného čerpadla.

Platnost nízkého tarifu je dvacet hodin denně a dříve se označoval jako „noční“. Během této doby spínají spotřebiče s větším elektrickým odběrem, jako je například bojler pro ohřev teplé vody, elektrokotel pro vytápění domu, pračka, anebo třeba myčka. Toto přepínání funguje automaticky, a to pomocí hromadného dálkového ovládání.
Čas spouštění nízkého tarifu se může lišit u každého odběratele, rozdílné mohou být i v jednotlivých dnech a nemusí být ani v souvislé délce. Navíc se mohou během roku měnit. Informace o platnosti tohoto tarifu zjistíte na webových stránkách distributora. Někteří nabízejí také mobilní aplikaci.

K žádosti budete nejspíše potřebovat řadu dokumentů. Jedním z nich může být i zpráva o tepelných ztrátách objektu.
K žádosti budete nejspíše potřebovat řadu dokumentů. Jedním z nich může být i zpráva o tepelných ztrátách objektu.

Sazba D57 d nahradila od 1. dubna 2016 tu s názvem D 56 d. Zároveň se také zpřísnily podmínky pro její poskytování. Doporučujeme se před podáním žádosti poradit s dodavatelem elektřiny. Někdy se totiž může stát, že změny nebudou až tak výrazné, jak byste si přáli. V jiných případech však můžete ušetřit opravdu hodně.

https://www.idnes.cz/bydleni/energie/vite-jak-snizit-ucet-za-elektrinu-na-polovinu-slevu-vam-zaridi-klimatizace.A080624_234610_dum_stavime_rez
https://achs.cz/sluzby/nizsi-sazba-cez/
https://www.elektrina.cz/distribucni-sazba-tarif-d57d
https://www.penize.cz/bydleni/336206-sazby-na-vytapeni-a-ohrev-vody-jak-ziskat-levnejsi-elektrinu
https://www.cez.cz/